Acasă Actualitate Rezultate preliminare ale alegerilor parlamentare din Republica Moldova

Rezultate preliminare ale alegerilor parlamentare din Republica Moldova

-

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, după procesarea a 99% din procesele verbale pe circumscripţia naţională, Partidul Socialiştilor obţine 31,31% din voturi, urmat de Blocul electoral ACUM, Platforma DA şi PAS cu 26,54%.
Nimeni însă nu a reușit să strângă majoritatea voturilor, pe fondul unei prezențe reduse la urne, adică peste 49% din alegătorii înscrişi pe liste sau circa 1 milion 451 mii de votanţi. Așa că vor urma negocieri pentru asigurarea guvernării.
Patru partide ar accede în Parlament: Partidul Socialiştilor, Partidul Democrat, Blocul electoral ACUM, Platforma DA şi PAS, Partidul Democrat și Partidul Politic „Şor”.
Pe circumscripția uninominală au câștigat liderii celor 4 partide care au luat cele mai multe voturi: Maia Sandu, Andrei Năstase, Vlad Plahotniuc, Pavel Filip, Zinaida Greceanii și Ilan Șor.
Făcând o centralizare pe ambele circumscripții alegerile sunt câștigate de Partidul Democrat cu un total de 34 de mandate, urmează PSRM cu 30, blocul ACUM cu 25 și Partidul Șor cu 7, iar 4 deputați vor fi independenți.
În acelaşi timp, pentru Partidul Democrat şi-au dat votul 23,77% alegători, iar pentru Partidul Politic „Şor” – 8,36%.

Scorul electoral al celorlalţi 11 concurenţi electorali este sub pragul de accedere în Parlament de 6%. Partidul Comuniştilor, Partidul Politic Partidul Nostru, Partidul Liberal nu au acces în Parlament.

Pentru prima dată în Republica Moldova, cei 101 deputaţi sunt aleşi în baza sistemului electoral mixt, o combinaţie între sistemul reprezentării proporţionale şi cel majoritar.

Pentru 50 de deputaţi s-a votat, ca şi până acum, pe liste de partid. Iar 51 de deputaţi sunt aleşi în cadrul a 51 de circumscripţii uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Este o zi în care latura financiară a vieţii cotidiene vă interesează cel mai mult. Veniturile din munca desfăşurată sunt fluctuante,...

Bancul zilei

Căutând să depisteze cauzele nevrozei de care suferea copilul Bulă, medicul îl întreabă: În timpul vacanţei, tatăl tău s-a...

Gorjul redevine roșu

Liberalii nu numai că au pierdut alegerile în Gorj, dar au rămas și fără localitățile conduse de primari liberali. PSD Gorj a reușit să câștige alegerile în şase din cele nouă orașe. Liberalii au pierdut alegerile inclusiv în municipiul Motru, condus de penelistul Gigel Jianu.