20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremierul Dăncilă îi invită pe magistrați la discuții privind legile justiției

Premierul Dăncilă îi invită pe magistrați la discuții privind legile justiției

Premierul Viorica Dăncilă îi invită luni, la ora 15.30, pe reprezentanții asociațiilor de magistrați și ai CSM pentru a discuta despre modificarea legilor justiției. Anunțul a fost făcut de guvern în contextul în care magistrații au protestat vineri, într-un gest fără precedent, față de ordonanța de urgență de amendarea a acestor legi, scrie hotnews. 

”Având în vedere opiniile exprimate în spațiul public de diferite asociații profesionale din mediul juridic, premierul Viorica Dăncilă invită luni, 25 februarie 2019, ora 15.30 la Palatul Victoria câte un reprezentant al asociațiilor de magistrați, precum și reprezentanți ai CSM, pentru discuții pe marginea legislației în domeniul justiției. Totodată, premierul Viorica Dăncilă asigură asociațiile de magistrați că există întreaga disponibilitate a Guvernului pentru a sprijini toate instituțiile din sistemul judiciar în înfăptuirea unui act de justiție corect, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor”, se arată în comunicat.

Proteste fără precedent ale magistraților au avut loc vineri, în toată țara, încă de la primele ore ale dimineții. Numai la Buucrești, în jur de 200 de magistrați au protestat pe scările Palatului de Justiție din Capitală. „Dacă noi nu suntem liberi, nimeni nu este liber”, a fost mesajul transmis de magistrați.

Parchetele și instanțele din țară și-au exprimat nemulțumirea față de modificările aduse legilor justiției prin Ordonanță de Urgență, iar parchetele au anunțat, pe rând pe rând, suspendarea activități în perioada următoare.

Anunțul guvernului vine și după ce premierul Viorica Dăncilă s-a întors de la Congresul socialiștilor europeni care a avut loc la Madrid în acest weekend și unde liderul Frans Timmermans, care este și prim-vicepreședintele al Comisiei Europene, a transmis un avertisment dur PSD, având o discuție cu Liviu Dragnea. Timmermans a spus că nu poate exista niciun fel de compromis în ceea ce privește respectarea valorilor fundamentale și a statului de drept.

De asemenea, decizia guvernului de a invita magistrații la discuții vine în contextul în care astzăi, începând cu ora 18.00, este anunțat un nou protest în Piața Victoriei, față de ordonanța de urgență de modificare a legilor justiției.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS