5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCCR a înregistrat sesizarea preşedintelui privind Legea bugetului de stat pe 2019

CCR a înregistrat sesizarea preşedintelui privind Legea bugetului de stat pe 2019

Curtea Constituţională a României a înregistrat vineri sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2019, scrie Agerpres.

CCR urmează să stabilească data la care va lua în discuţie sesizarea de neconstituţionalitate.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis CCR, vineri, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii bugetului de stat pe anul 2019, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

„Prin modul în care a fost adoptată şi prin conţinutul său normativ, legea menţionată încalcă art. 1 alin. (5), art. 11 alin. (1) şi (2), art. 47, art. 50, art. 120 alin. (1), art. 135 alin. (2) lit. f) şi art. 148 alin. (2) şi (4) din Constituţie”, susţine şeful statului în sesizare.

În documentul transmis CCR, preşedintele arată, printre altele, că Legea bugetului de stat pe 2019 a fost adoptată cu încălcarea rolului şi atribuţiilor Consiliului Fiscal, care trebuia să emită o opinie cu privire la toate amendamentele admise pe parcursul dezbaterilor parlamentare. Şeful statului adaugă că nu a fost respectată nici atribuţia Consiliului Fiscal de a emite o opinie cu privire la declaraţia de conformitate semnată de prim-ministru şi ministrul Finanţelor Publice.

El invocă şi adoptarea acestei legi cu încălcarea principiilor şi reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară. Potrivit lui Iohannis, în fişa parcursului legislativ al Legii bugetului de stat pe anul 2019 nu se regăseşte o declaraţie de răspundere a premierului şi a ministrului de Finanţe, aşa cum prevede legislaţia.

Preşedintele Iohannis precizează şi că actul normativ a fost adoptat cu încălcarea prevederilor din Legea fundamentală, potrivit cărora, „ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Şeful statului susţine, totodată, că raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2019 şi proiecţia acesteia pe anii 2020 – 2022 a fost depus de către Guvern, conform obligaţiei sale legale, însă acesta se fundamentează pe o situaţie care ignoră evoluţiile la nivelul economiei mondiale şi europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS