Plenul CSM, amânat pentru a patra oară din lipsă de cvorum
Plenul CSM, amânat pentru a patra oară din lipsă de cvorum

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, miercuri, convocarea adunărilor generale ale procurorilor pentru formularea unui punct de vedere privind modificările aduse din nou legilor Justiţiei prin Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern, potrivit hotnews. Cu o zi în urmă, procurorii din CSM au atras atenţia că noua procedură de numire a procurorilor șefi ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza atribuţiile prevăzute de Constituţie şi de legile organice, adică de a reprezenta interesele generale ale societăţii şi a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a anunțat că a decis astăzi în şedinţă convocarea adunărilor generale ale procurorilor pentru a formula un punct de vedere referitor la modificările aduse legilor 303/2004, 304/2004 şi 317/2004 prin Ordonanța de Urgență adoptată în şedinţa de Guvern de marți.

Cu o zi în urmă, Secția pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a reacționat dur la Ordonanța de Urgență prin care este modificată, printre altele, procedura de numire a procurorilor șefi, spunând că avizarea numirii procurorilor în funcţiile înalte, în acord cu recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi cu principiul legal al separării carierelor, trebuie să rămână în competenţa Secţiei pentru procurori, iar selecţia candidaţilor să fie făcută exclusiv din rândul magistratilor procurori.

De asemenea, procurorul general Augustin Lazăr a transmis marți că modificările operate prin ordonanța de urgență ar putea conduce la „apariția unui blocaj instituțional” iar Ministerul Public s-ar putea trezi în situația de a „nu-și exercita corespunzător atribuțiile constituționale de reprezentare a intereselor generale ale societății, apărare a ordinii de drept, precum și a drepturilor și libertăților cetățenilor”.
Beatrice Spătaru
Este ceea ce a ascultat, a văzut, a simţit şi a gândit, fascinată în aceeaşi măsură de culoare, sunet şi cuvânt. E fericită că are puterea să aprecieze frumosul oriunde s-ar ascunde acesta. Gazeta de Sud este pentru ea o echipă fantastică ce o impulsionează să vină cu idei frumoase şi creative.