12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Bucătăria asiatică

Dacă bucătăria japoneză a însemnat pentru tine doar sushi şi tăiţei, acesta este un articol care îţi va face poftă să cunoşti mai multe despre bucătăria japoneză, potrivit realitatea.

Renumită pentru ingredentele ei sănătoase, bucătăria japoneză este un adevărat exemplu de rafinament şi eleganţă, cu maeştri culinari răbdători, care se specializează zeci de ani pentru a învăţa să facă perfect chiar şi doar un singur fel de mâncare. Preparatele descrise mai jos nu sunt toate sănătoase, dar delicioase sunt cu siguranţă.

Ele pot fi degustate şi la restaurantele japoneze de la noi din ţară (le recomandăm în mod special pe cele manageriate de niponi), iar dacă vei călători în Japonia, iată ce preparate specifice Ţării Soarelui Răsare să nu ratezi.

Gyoza

Gyoza sunt un fel de găluşte din aluat: o umplutură de carne cu legume este împachetată cu artă într-un aluat subţire, fiert sau prăjit. Gyoza este un preparat orginar din China, dar care a evoluat, devenind un fel de mâncare japoneză foarte popular.

Umplutura tradiţională este făcută din carne de porc, ceapă, varză, usturoi, ghimbir, sos de soia şi ulei de susan, dar dacă vrei să eviţi carnea de porc vei întâlni, de asemenea, variante mai sănătoase (dar mai rare) care sunt umplute cu creveţi, ciuperci sau brânză. Cele mai cunoscute tipuri de gyoza sunt yaki-gyoza (prăjite la tigaie, moi şi suculente în pe partea de sus, crocante în partea de jos), sui-gyoza (fierte, cu textură elastică şi moale) şi age-gyoza (prăjite în baie de ulei pentru a deveni crocante).

 

Karaage

Karaage este puiul prăjit în stil japonez, o tehnică culinară prin care carnea  este mai întâi marinată într-un sos, înainte de a fi uşor acoperită cu făină, condimentată şi prăjită în ulei. Deşi puiul este de departe cel mai popular soi, de acelaşi tratament pot beneficia şi alte tipuri de carne şi peşte.

Kaiseki ryori

Kaiseki ryori este cu adevărat parte din bucătăria tradiţională autentic japoneză. Preparatele care poartă acest nume se regăsesc încă de acum câteva secole, pe mesele simple servite pentru a însoţi ceremonia ceiaului.  De-a lungul timpului, pregătirea unui meniu Kaiseki Ryori a evoluat într-o aetă culinară elaborată, populară printre aristocraţi.

Conţinând în principal legume şi peşte, cu o bază de alge marine şi ciuperci, condimentate, felurile de mâncare dintr-un Kaiseki Ryori au nu doar o aromă rafinată, ci sunt şi adevărate opere de artă gastronomice. Masa Kaiseki Ryori înseamnă, mai precis, o serie de feluri de mâncare, servite într-o anumitp ordine, de la început până la sfârşit, fiecare preparat fiind conceput pentru a evidenţia o tehnică tradiţională japoneză de gătit. o selecţie de feluri de mâncare fierte, la grătar, prăjite, aburit şi vită, precum şi obiecte cum ar fi sake, orez, supă miso şi murături, scrie Gustarte.ro

Prepararea şi servirea unui Kaiseki Ryori se face cu o întreagă ceremonie, de aceea este considerat cel mai rafinat spectacol culinar al Japoniei. Se poate regăsi în restaurante specializate, cum ar fi ryotei (restaurante tradiţionale), sau ryokan şi minshuku (un fel de hanuri sau bistrouri tradiţionale).

Ramen

Despre Ramen se poate să fi auzit deja: un bol de supă fierbinte, cu tăiţei, despre care se spune, de asemenea, că a fost adus din China.  În Japonia, de-a lungul anilor, ramen a evoluat în diferite forme, iar astăzi există tipuri distincte din acest preparat. În Japonia, un bol de ramen este foarte ieftin, făcându-l o opţiune ideală pentru o masă fierbinte, săţioasă, pentru călătorii cu bugete mici.

Supele Ramen sunt clasificate, de obicei, în funcţie de ingredientul principal din care este făcută zeama de supă. Cele mai comune sunt cele făcute cu sos de soia (shoyu), sare (shio), miso, tonkotsu (supă de porc). Dar ceea ce conţine supa este la fel de definitoriu pentru obţinerea gustului final al preparatului: chashu (felii de carne de porc cu grăsime), negi (praz proaspăt sau ceapă verde), menma (muguri de bambus), tamago (ouă), moyashi (germeni de fasole) sau alge marine.

Sashimi

Sashimi înseamnă o felie de carne crudă sau cel mult marinată, servită cu sos de soia. Fructele de mare sau peştele sunt cele mai frecvent servite, dar vei întâlni şi sashimi cu carne de vită, de căprioară, de… cal, dar şi tofu.

Japonezii preferă, desigur, peştele: ton, somon, calamar, scoici, caracatiţă şi creveţi. Multe persoane confundă sashimi cu sushi, dar diferenţa este că sashimi nu conţine orez.

Shabu-shabu

Shabu-shabu este un fel de mâncare japoneză, compusă din bucăţi de carne fragedă, tăiată subţire (de obicei, carne de vită) şi legume sezoniere, gătite prin ferbere în apă simplă sau într-o zeamă de supă.

Clienţii îşi pregătesc singuri ingredientele din shabu-shabu. Fiecare client selectează bucăţile pe care doresc să le mănânce şi le adaugă într-un vas mare de supă care este pus la dispoziţia tuturor oaspeţilor, pe masă. Din moment ce toate ingredientele, de la carne la legume, sunt tăiate extrem de subţire, toate gătesc în câteva secunde (carnea) sau câteva minute (rădăcinoasele, cum ar fi morcovul).
Dacă ai un cuţit bun, ai putea încerca şi tu ideea asta acasă.

După gătire, bucăţile de mâncare fierbinţi sunt tăvălite bine printr-un sos (sosul yuzu, de portocale, şi sosul de susan sunt cele mai populare) înainte de a fi consumate.

Soba

Soba este un tip de fidea japoneză. Pastele subţiri sunt făcute din făină de hrişcă, au o culoare cenuşiu-maronie şi sunt de aproximativ aceeaşi grosime ca şi spaghetele. Ele sunt servite fie într-o zeamă se sus, fie sunt înmuiate în sos şi disponibile în sute de variante delicioase, atât calde cât şi reci.

Unele tipuri comune sunt kake-soba (tăieţei într-un bil de supă fierbinte), zaru-soba (tăieţei reci, amestecaţi cu alge nori şi stropişi cu un sos), tanuki soba (fierbinţi, amestecaţi cu bucăţi crocante de tempura), kitsune soba (paste calde sau reci, amestecate cu felii subţiri de tofu prăjit), sansai soba (fierbinţi, amestecate cu legume de munte, sălbatice), nanban soba (fierbinţi, într-o supă fierbinte de raţă sau pui).

Sushi

Sushi este probabil cel mai faimos nume la nivel mondial de mâncare japoneză. De multe ori, oamenii cred că „sushi” se referă la peşte crud, fructele de mare sau alte toppinguri, dar de fapt este vorba despre orezul lipicios şi pufos care a fost pregătit în apă cu zahăr, sare şi oţet de orez. „Nigiri-sushi” înseamnă o porţie mică de orez, acoperită cu o bucată mică de peşte sau fructe de mare – este probabil ceea ce sperie majoritatea oamenilor care se gândesc la „sushi”. Cu toate acestea, există de fapt multe tipuri diferite de sushi.

Te-Maki

Maki-sushi (rulouri de sushi cu legume, brânză, alge, creveţi, avocado, tofu etc., pentru că „maki” înseamnă a rula), gunkan-maki (rulouri de alge nori care înfăşoară diverse ingrediente, precum icre proaspete sau ananas), chirashi-sushi (orezul de sushi acoperit cu diverse ingrediente, un fel de pizza de sushi), te-maki (conuri de alge marine umplute cu orez de sushi si alte ingrediente) si inari-sushi (un fel de găluşte de tofu care conţin orez de sushi şi sunt prăjite).

Tempura

Tempura sunt bucăţi de fructe de mare sezoniere şi legume prăjite, în acelaşi mod în care se fac tapas-urile. Tehnica de prăjire a fost introdusă în Japonia de către portughezi, în Nagasaki, în secolul al XVI-lea, iar în timp a devenit extrem de populară.

La o masă în stil japonez, Tempura este servită în mod obişnuit ca garnitură sau ca o topping la taitei ori orez. Unele dintre cele mai populare ingrediente sunt creveţii, vinetele, dovleacul japonez, ciupercile, calamarul, ardeiul, fasolea verde, ceapa, okra, radacina de lotus şi cartofii dulci.

Ton-katsu

Tonkatsu (care înseamnă literalmente „chifle de porc”) sunt felii groase de carne de porc care au fost tăvălite prin pesmet şi apoi prăjite, la fel ca şniţelele. Există şi varietăţi de katsu făcute cu alte tipuri de carne, cum ar fi carnea de vită (gyu-katsu), carnea de pui (chikin-katsu), carne tocată (menchi-katsu) şi şuncă (hamu-katsu), de departe cea mai populară varietate.
Printre felurile cele mai populare în Japonia care includ katsu, vei găsi tonkatsu teishoku (şniţel cu  orez, supă miso, varză tocată şi murături), katsu-kare (curry japonez cu şniţel), katsu-don (un bol de orez donburi cu felii de şniţel ouă şi ceapă tăiată ) şi katsu-sando (sandwich-ul Katsu, care de asemenea conţine varză tocată şi muştar fin).

Udon

Tăiţeii Udon sunt un alt tip de paste japoneze. Acestea sunt făcute din făină de grâu, au o culoare albă, o textură mai dură şi sunt de o grosime de aproximativ jumătate de centimetru. Ele sunt servite fie în zeamă de supă, fie înmuiate în sos, şi sunt disponibile în sute de variante delicioase, atât calde cât şi reci.
Cele mai întâlnite sunt kake-soba (servite într-un bol de supă fierbinte, clară, cu ceapă verde tăiată), zaru-soba (reci, cu alge şi sos), tanuki soba (servite cu tempura), kitsune soba (cu tofu prăjit) sau curry udon (servite calde, în sos curry japonez).

Yakitori

Yakitori sunt pur şi simplu frigărui de pui, pe grătar. Pentru bucăţelele de carne trase pe frigărui, japonezii folosesc părţi diferite din pui, atât în interior, cât şi în exterior. Acestea pot fi găsite în meniul unor restaurante specializate yakitori (numite yakitori-ya, „ya” înseamnă „magazin”), precum şi izakaya (pub-uri japoneze). De asemenea, se mai găsesc la tarabe la festivalurile culinare.

Printre felurile de Yakitori cu carne vei găsi „momo” (carne de pe copănele), „tebasaki” (cu carne din aripioarele de pui), „tsukune” (chifteluţe), „negima” (carne şi ceapă), „torikawa” (cu ficat). Cu toate acestea, multe localuri oferă şi frigărui de legume, care include ciuperci shiitake, roşii cherry, praz, ardei gras, okra şi vinete.

În multe locuri, yakitori este vândut fie câte o frigăruie, fie un set de două. Vei primi adesea şi posibilitatea de a-ţi alegere condimentele. Din moment ce yakitori sunt de obicei gătite la comandă şi servite în stare proaspătă, japonezii s-au învăţat să le consume lângă o bere rece.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS