Acasă Actualitate Victor Ciorbea susține că a cerut lămuriri privind alcătuirea completurilor de trei...

Victor Ciorbea susține că a cerut lămuriri privind alcătuirea completurilor de trei judecători

-

Victor Ciorbea a anunțat sâmbătă seară, la un post de televiziune,  că a primit mai multe plângeri în legătură cu neconstituționalitatea formării completurilor de 3 judecători și a solicitat lămuriri de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Avocatul Poporului a precizat că în baza răspunsurilor și analizei va decide dacă e cazul să sesizeze Curtea Constituțională.

„După pronunțarea CCR, și mai ales după motivarea deciziei de către Curte, am primit mai multe sesizări referitoare la modul de constituire, la neconstituționalitatea acestuia, a modului de reglementare a completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte și unele care vizează alcătuirea completelor de la Curțile de apel și alte instanțe”, a afirmat Victor Ciorbea, potrivit Mediafax.

Întrebat ce pași a făcut în această anchetă, Avocatul Poporului a spus că a analizat temeinicia petițiilor și că a cerut clarificări de la instanța supremă și CSM în acest sens. El a precizat că urmează să decidă dacă este cazul să sesizeze Curtea Constituțională sau nu.

„Nu putem vorbi de o anchetă. E vorba de analizarea petițiilor, a temeiniciei și aspectelor de neconstituționalitate. Am avut întâlniri cu o parte dintre cei care au făcut petiții. Iar săptămâna aceasta cu Adina Anghelescu, cu fostul președinte al Asociației Procurorilor, domnul profesor Constantin Sima, cu domnul Toni Neacșu, cu domnul profesor Adrian Severin. Am discutat pe larg și am ascultat argumentele dânșilor despre neconstituționalitatea alcătuirii completurilor. În baza acestor discuții, am formulat o adresă către ICCJ și una către CSM prin care am solicitat să ni se răspundă la mai multe întrebări, pentru a avea o imagine clară cu privire la cele invocate în petiții și cu privire la cele susținute în mass-media privitor la constituționalitatea alcătuirii completurilor de la ICCJ, a Curților de Apel și celelalte instanțe din țară. În funcție de acestea, vom adopta o decizie finală, dacă e cazul să ridicăm o excepție de neconstitionalitate la Curte sau dacă nu e cazul să facem lucrul acesta”, a mai explicat Ciorbea.

ȘTIRI VIDEO GdS

AUDIO / Emil Săndoi, la Repriza de Sud

Fostul mare fundaş al Ştiinţei şi antrenor al Universităţii Craiova, Emil Săndoi, a fost prezent în această seară în studioul Radio Sud...

SCM Craiova îşi joacă şansele în Cupa EHF

Echipa feminină de handbal SCM Craiova va disputa, în acest weekend, duelurile cu formaţia norvegiană Tertnes, din turul doi preliminar al Cupei...