Premierul britanic Theresa May va discuta „în zilele următoare” cu toţi liderii statelor membre UE şi le-a trimis o scrisoare parlamentarilor conservatori pentru a face apel să dea dovadă de unitate în ceea ce priveşte Brexitul, scrie Hotnews. În această scrisoare, din care Downing Street a făcut publice extrase sâmbătă seară, Theresa May cere partidului său „să depăşească diviziunile”.

Responsabilii conservatori trebuie să-şi sacrifice „preferinţele personale” în slujba „interesului naţional”, a scris Theresa May. Joi, parlamentarii britanici au respins o moţiune de susţinere a eforturilor Thresei May pentru a obţine modificări la acordul de Brexit, după ce membri ai propriului său partid s-au abţinut. În scrisoarea sa, ea califică acest vot drept „dezamăgitor” dar insistă asupra faptului că va continua să încerce să obţină schimbări la acordul privind „backstop”-ul din Irlanda.

„Nu subestimez cât de profund sau de sincer colegii îşi susţin punctele de vedere privind această chestiune importantă. Dar cred că un eşec în a face compromisurile necesare (…) îi va decepţiona pe cei care i-au ales să-i reprezinte”, avertizează Theresa May. „Partidul nostru poate face ce a făcut atât de des în trecut: să meargă dincolo de ceea ce ne desparte şi să se adune în spatele a ceea ce uneşte”, a mai scris premierul britanic.

Ministrul care răspunde de Brexit, Steve Barclay, urmează să se întâlnească luni cu negociatorul şef al UE, Michel Barnier, pentru a discuta propunerile avansate de un nou „grup de lucru” al juriştilor britanici care caută alternative la „backstop”, potrivit serviciilor premierului britanic. Marea Britanie este așătepat să părăsească UE pe 29 martie, însă parlamentul de la Londra a respins luna trecută acordul de divorţ pe care Theresa May l-a negociat cu UE, ceea ce creşte riscul unui Brexit fără acord luna viitoare.

Aldezir MARIN
A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.