Foto Mediafax
Foto Mediafax

Pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie din comuna Oituz, judeţul Bacău, şi în exploataţia unui localnic din Pomârla, judeţul Botoşani. Inspectorii veterinari desfăşoară anchete epidemiologice şi au fost luate măsuri de dezinfecţie a zonelor afectate, informează Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de Ministerul Agriculturii, a fost confirmată prezenţa virusul pestei porcine africane (PPA) la un cadavru de porc domestic din gospodăria unui localnic din comuna Oituz, judeţul Bacău. Diagnosticul a fost stabilit de Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală.

„În urma investigaţiilor preliminare, a rezultat că, în data de 04.02.2019, proprietarul a cumpărat două suine de la un cetăţean necunoscut, dintr-un mijloc de transport auto înmatriculat în judeţul Covasna. Porcinele erau identificate cu crotalii auriculare, dar neînsoţite de documentele sanitare veterinare. Medicul veterinar din circumscripţia sanitară veterinară de asistenţă nu a fost anunţat de această tranzacţie, fapt ce constituie o încălcare a legislaţiei. Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor judeţene competente”, se arată în comunicatul citat.

Ministerul Agriculturii arată, de asemenea, că a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) şi la două suine dintr-o exploataţie din localitatea Pomârla, judeţul Botoşani.

„Din investigaţiile preliminare, animalele afectate au fost crescute în gospodăria respectivă situată la cantonul silvic Gheorteni, localitatea Pomârla. Porcinele erau identificate cu crotalii auriculare”, potrivit sursei citate.

În ambele cazuri au fost adoptate măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, astfel stabilindu-se o zonă de protecţie pe o rază de 3 kilometri şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului.