Acasă Actualitate Reacția Comisiei Europene în cazul Kovesi: Este esențial ca toți candidații la...

Reacția Comisiei Europene în cazul Kovesi: Este esențial ca toți candidații la postul de procuror-șef european să fie tratați corect în cursul acestui proces

-

Comisia Europeană (CE) urmărește îndeaproape ultimele evenimente în contextul procedurii de selecție a procurorului șef european și transmite că este esențial ca toți candidații, selectați de o comisie independentă, să fie tratați corect în cursul acestui proces, a declarat un purtător de cuvânt al CE legat de citarea fostei șefe a DNA pentru audieri la Parchet în calitate de suspect. În ceea ce privește independența justiției în România, Comisia transmite că a arătat clar, în repetate rânduri, că este de importanță crucială existența unei justiții independente și profesioniste, scrie Hotnews.

„Comisia Europeană urmărește îndeaproape ultimele evenimente în contextul procedurii de selecție. Este crucial ca toți candidații, selectați de o comisie independentă, să fie tratați corect în acest proces”, a declarat, joi, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Comisia mai precizează că grupul independent de selecție a evaluat candidații pentru postul de procuror-general european și a prezentat lista scurtă Parlamentului European și Consiliului.

În ceea ce privește independența sistemului judiciar din România, acesta a arătat că CE „a transmis clar, în repetate rânduri, că o justiție independentă, profesionistă este de o importanță capitală”.

Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi a anunţat, miercuri, că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, având calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Laura Codruţa Kovesi remarcă faptul că această citaţie vine în momentul în care ea se pregăteşte să susţină interviul pentru funcţia de procuror-şef european și spune că demersul este unul abuziv.

„Este o răzbunare pentru demersul făcut la CEDO, că am trecut de filtru şi Guvernul are termen până în 18 martie să îmi propună o înţelegere amiabilă, altfel procesul se va judeca pe fond. Nu se încearcă aflarea adevărului, ci să fiu oprită să ocup această funcţie”, a declarat Kovesi la Digi24.

ȘTIRI VIDEO GdS