Mituri despre UniversSpațiul cosmic ne fascinează. Este puțin înteles, uneori misterios, iar de aici până la povești și mituri mai este un singur pas. Deci, nu este surprinzător faptul că speculațiile și zvonurile abundă amatorii de astronomie. Iată câteva dintre cele mai cunoscute legende urbane despre spațiu. De la conspirații până la pareidolia, vom enumera câteva dintre cele mai populare mituri despre Univers, potrivit descoperă.org.

Marele Zid Chinezesc este vizibil din spațiu

Acesta e un mit care continuă să se întoarcă la nesfârșit. În anul 1754, anticarul britanic William Stukeley a menționat într-o scrisoare faptul că “Zidul lui Hadrian e întrecut doar de Marele Zid Chinezesc, putând fi văzut de pe Lună”. În 1895, Henry Norman, jurnalist englez, a citat același lucru într-un articol de ziar. După anii 50 mitul a început să se răspândească, deși el a fost demontat de toate misiunile spațiale care au ajuns pe Lună, echipajele spunând că Marele Zid Chinezesc nu este vizibil nici măcar de pe orbită.

Aselenizarea a fost înscenată

După ce echipajul lui Apollo 11 a aselenizat pe 16 iulie 1969, au urmat mai multe misiuni de succes. În cadrul misiunilor Apollo 12, 14, 15, 16 și 17 (între anii 1969 și 1972), 12 persoane au avut norocul să pășească pe Lună. După toate aceste misiuni, există înca oameni care cred ca NASA a falsificat totul. Principalul argument este că nu se văd stelele pe cer sau că umbrele par “ciudate”.

Unele dintre cele mai bune dovezi ce demonstrează că oamenii au ajuns pe Lună nu se află în imagini, ci în rocile pe care le-au adus înapoi. Rocile aduse din misiunile Apollo cântăresc 382 kilograme. Aceste roci nu sunt la fel cu cele de pe Pământ și nu au aceeași compoziție chimică.

O altă dovadă că am ajuns pe Lună? Puteți vedea site-urile lunare unde a aselenizat Apollo 11. Orbiterul de recunoaștere lunară a realizat un set uluitor de imagini și bineînțeles, există un grup de oameni care au ajuns acolo și sunt bucuroși să povestească despre cum e să pașești pe o altă lume. Ar fi incredibil de dificil de păstrat un astfel de secret, având în vedere ca în programul Apollo au fost implicați zeci de mii de oameni din diferite părți ale globului, de la ingineri, oameni de știință până la astronauți.

În plus, există multe tehnologii pe care le folosim astăzi, ce n-ar fi apărut dacă n-am fi trimis oameni pe Lună.

Imagini cu chip de om pe Marte

După cum ne spune EVZ (și nu numai), o serie de imagini surprinse de Opportunity a aprins imaginația unor oameni care susțin că mai multe pietre marțiene ar fi, de fapt, părți ale unor străvechi statui asiriene.


Fața de pe Marte a rămas mult timp în imaginația publicului. Acum, că avem imagini de înaltă rezoluție ale suprafeței planetei, nu există dovezi pentru a crede ca fața ar fi creată de “vechii marțieni”. Fața de pe Marte este un caz de pareidolie – un fenomen psihologic care determină creierul nostru să vadă o față sau o altă formă familiară atunci când ne uitam la ceva necunoscut.

Este necesară o gândire critică, să punem întrebări și să căutam soluțiile științifice referitoare la lucrurile pe care nu le întelegem. După cum a spus Carl Sagan, „Afirmațiile extraordinare necesită dovezi extraordinare”.

Mercur e cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar

Deși Mercur este cea mai apropiată planetă de Soare, nu este și cea mai fierbinte. Planeta cu cea mai mare temperatură medie a suprafeței este de fapt Venus – o consecință a atmosferei compuse în mare parte din dioxid de carbon.

 

Sunetul se aude și în spațiu

Suntem obișnuiți ca atunci când se produce o explozie să auzim și un zgomot puternic. Însă nu același lucru se întamplă și în spațiu.

Suntem familiarizați cu sunetul trecerii unei nave spațiale, a unei explozii sau a altor lucruri care sar în aer în filme, dar pentru că în spațiu nu există aer, nu există un mediu în care sunetul să se propage. Este posibil însa ca într-o nebuloasă, care este compusă dintr-un amestec subțire de gaz și praf, să se poată auzi sunete. Alte unde nu au nevoie de aer pentru a călatori, precum undele luminoase sau cele radio.

Vara este cald pentru că Pământul se află mai aproape de Soare

Pământul nu este mai aproape de Soare atunci când este vară în emisfera nordică, ci este exact opus. Planeta noastră este de fapt, în timpul verii, la cel mai îndepărtat punct față de Soare. Este întotdeauna mai cald în timpul verii deoarece Pământul este înclinat, iar razele Soarelui pică aproape perpendicular în emisfera nordică a Pământului.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 9 februarie 2019

Actualitate

» Gorj: Un şofer din Târgu Jiu a intrat cu maşina într-o conductă magistrală de gaz
» Curtea de Apel Craiova a decis: Tribunalul Dolj-Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal va decide soarta gunoiului din judeţul Dolj
» Angajatorii au inventat un nou tip de bonus: de disponibilitate la ore suplimentare
» Vâlcea:Transiluminatorul de vene. Aparatul graţie căruia micuţii care ajung în Urgenţă nu vor mai fi înţepaţi inutil
» Numărul persoanelor decedate din cauza gripei a ajuns la 98
» Care sunt principalele lucrări agricole în ultima lună de iarnă
» A fost identificat un al doilea caz de medic fals
» Un bătrân de 81 de ani din localitatea vâlceană Tomşani a fost omorât în propria locuinţă
» Detalii incredibile în cazul incidentului din Olt. Femeia de 29 de ani nu a fost împuşcată de soţ
» Dieta cu lamaie și ghimbir te ajută să slăbești fără efort
» Nu se află români printre răniţii în urma accidentului feroviar din Spania
» Ce dietă recomandă specialiştii persoanelor cardiace
» STUDIU: cu cât ne îmbrăţişăm copiii mai des, cu atât devin mai deştepţi
» Selfie-ul: cum ne face să ţinem oamenii la distanţă
» Au fost prinşi bărbaţii care au înlocuit un iPhone cu plastilină
» Controlul furiei: cum să-ţi păstrezi calmul
» Bercea Mondial, eliberat condiţionat de magistraţii Tribunalului Mehedinţi
» Medicamentele la bucată nu mai pot fi cumpărate, începând de astăzi
» Rețeta japoneză pentru a șterge semnele îmbătrânirii
» Mehedinţi:Primul târg de nunţi din acest an şi-a deschis porţile
» UEFA a închiriat alte stadioane pentru EURO 2020
» Percheziţii de amploare cu participarea Secret Service, într-un caz de fraude informatice. Persoane din Craiova, pe lista neagră a Secret Service din SUA
» Parlamentul a aprobat calendarul pentru adoptarea bugetului pe 2019/ Ministerul Finanţelor a publicat un nou proiect cu un deficit mai mare cu 1.3 miliarde lei
» Miner din CEO, mort la locul de muncă
» Mituri despre Univers
» Totul despre detoxifiere
» Educația, erorile cognitive și efectul Dunning-Kruger

Dolj

» Unirea, comuna oamenilor tineri
» Avalanşă de salarii mărite şi lucrători „la negru“ în construcţii
» Extinderea Aeroportului Craiova, licitaţie de şase milioane de euro

Gorj

» Gorj: Bătrân ars într-un incendiu
» CEO, în căutare de bani pentru certificatele de CO2

Sport

» Atletism / CSM Craiova are cu se lăuda după Campionatul Național de Sală
» Baschet (m) / SCM „U“ Craiova, perdantă la Sibiu
» Tenis / UPDATE: Halep a învins-o pe Pliskova şi echipa de Fed Cup a României conduce Cehia cu 2-1
» Handbal (f)/ Podravka – Nykobing, scor 25-28 (11-14), în Cupa EHF. SCM Craiova, marea perdantă!
» Fără volei în Bănie în acest weekend. UPDATE: Înfrângeri la zero pentru echipele Craiovei
» Fotbal / CCA a desemnat brigada de arbitri pentru derbiul „U“ Craiova – CFR Cluj
» Fotbal / Încă o revenire la “U” Craiova!
» Fotbal / CSO Filiași a câștigat amicalul cu Sporting Roșiori

Top