12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRusia cere SUA să distrugă scutul anti-rachetă din România

Rusia cere SUA să distrugă scutul anti-rachetă din România

Rusia cere oficial SUA să distrugă sistemele balistice din România, precum și dronele de atac, transmite Reuters. Ambasadorul Rusiei la București ar putea fi convocat urgent la Ministerul Afacerilor Externe.
Ministerul Apărării din Rusia a anunțat joi că Statele Unite ar trebui să distrugă sistemele de lansare destinate apărării antirachetă MK-41 amplasate în România pentru a permite reîntoarcerea la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, denunțat zilele trecute.
Rusia spune că Washingtonul ar trebui să distrugă, de asemenea, dronele de atac, din același motiv.
Ministerul a mai transmis că a convocat atașatul militar al ambasadei SUA să-i înmâneze o notă care să conțină cererea Moscovei.
Rusia a suspendat Tratatul privind intermedierea forțelor nucleare (INF) în acest week-end, după ce Washingtonul a anunțat că se va retrage în șase luni dacă Rusia nu renunță la încălcarea prevederilor din tratat.

Prima reacție a MAE român

La scurt timp după anunțul Moscovei, ministrul de Externe de la București, Teodor Meleșcanu a declarat că vineri va pregăti un răspuns adecvat, alături de aliații din NATO.
În plus, Teodor Meleșcanu nu exclude să îl convoace la MAE pe ambasadorul rus, pentru explicații pe această temă.

Meleșcanu consideră că actuală solicitare a Moscovei legată de scutul de la Deveselu „este una din modalitățile prin care Federația Rusă caută argumente prin care să își justifice producția de rachete supersonice care creează un pericol real, și nu vorbesc doar pentru România. Rază lor de acțiune merge până în zonă Germaniei”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS