Acasă Actualitate Reacţii ale MS şi CMR în cazul italianului cu opt clase care...

Reacţii ale MS şi CMR în cazul italianului cu opt clase care a reușit să opereze în patru clinici private din București

-

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că a aflat din presă despre cazul italianului cu opt clase care timp de un an a reușit să opereze la patru clinici din București, ea susținând că acesta nu primise aviz de la minister și a operat doar în baza unei parafe. Pintea a mai spus că o pune pe gânduri faptul că italianul a reușit să profeseze, deși ar fi trebuit să demonstreze la angajare că are drept de liberă practică și să prezinte multe alte documente.
„Nu a adus toate documentele. Ministerul Sănătății (MS) a analizat documentele pe care le-a adus, de fapt nu le-a adus personal, a avut o împuternicire avocațială. Și pentru că nu avea toate documentele nu a primit avizul de la minister, adică echivalarea diplomei”, a declarat, marți dimineață, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Ea a spus că o pune pe gânduri că bărbatul a putut profesa în clinici private, unde ar trebui să existe un sistem de verificare la angajare și să fie cerute mai multe documente.
„Sunt și alte țări care s-au confruntat cu acest tip de probleme, dar mă pune pe gânduri o problemă. Și sistemul public, și sistemul privat trebuie să aibă aceleași reguli de funcționare, de organizare, de raportare, mai ales. Da, a operat în clinici private fără a avea dreptul de liberă practică, cu o parafă, dar parafa nu este suficientă să te poți angaja în spital. Pentru a te putea angaja într-un spital, sunt necesare mai multe documente”, a mai afirmat Pintea.
Ea a spus că documentele pe care cineva trebuie să le prezinte la angajare sunt aceleași și în sistemul medical de stat, și în cel privat, dar diferă modalitatea de concurs, la privat nefiind necesar să dai concurs.

Colegiul Medicilor din România (CMR) a reacţionat în cazul presupusului medic italian care a operat în mai multe clinici din România. Instituţia susţine că nu a eliberat niciun document care să confere presupusului medic dreptul de a practica medicina pe teritoriul țării noastre.
„Conform verificării bazei de date întocmită în urma raportărilor colegiilor teritoriale, comunicăm faptul ca POLITI MATTEO și MATHEW MODE nu figurează ca membri ai Colegiului Medicilor din România și de asemenea nu a fost emis niciun aviz de practică temporară pe aceste nume.
Remarcăm vigilența Colegiului Medicilor din București și sustinem demersurile legale demarate. CMB s-a autosesizat cu privire la un posibil caz de exercitare fără drept a profesiei de medic și a sesizat organele de urmărire penală.
Una dintre condițiile pe care un medic trebuie să le îndeplinească pentru a practica medicina pe teritoriul României este obținerea fie a certificatul de membru al CMR, fie a avizului de practică temporară sau ocazională a profesiei de medic, ambele fiind emise de Colegiul Medicilor din România”, arată Colegiul Medicilor din România, într-un comunicat de presă.

Timp de un an, un italian cu opt clase condamnat la închisoare cu suspendare în Italia după mai mulți ani în care a mințit că este medic profitând că avea același nume de familie cu al unui cardiolog, a reușit să opereze în patru clinici din București, inclusiv la Spitalul Monza. După ce a fost condamnat, bărbatul a fugit din Italia, venind în România, sub o altă identitate, și a primit aviz de la Ministerul Sănătății pentru a profesa ca chirurg plastician, scrie Libertatea.

Din martie 2018, Matthew Mode a început să opereze în București, în patru clinici: Euromedical, Prestige, MH Medical Group și Monza, unde a făcut zeci de operații, fiind depistat de asistente că nu știa să-și pună mănușile sau să se spele corect pe mâini. El a venit în România sub o falsă identitate, „fabricându-și” o carte de vizită impresionantă. Bărbatul, care a pretins că este chirurg plastician, este Matteo Politi, un italian condamnat în țara lui la un an și jumătate de închisoare cu suspendare, după mai mulți ani în care a mințit că este medic profitând că avea același nume de familie cu al unui cardiolog cu o reputație bună din Modena. „Hoţul de identitate, devenit medic fără să facă liceul. Clonând viaţa unui medic real, şi-a bătut joc de pacienţi şi spitale timp de doi ani”, titra La Stampa, în septembrie 2010. „Nu are nici măcar bacul, dar a păcălit şase spitale din patru regiuni că este medic şi a reuşit chiar să-şi deschidă propriul centru de estetică”, scria şi cotidianul local Nuova Venezia.

Mariana BUTNARIU
Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.