Acasă Actualitate Claudiu Manda: Vrem să renunţăm la serviciile SRI pentru secretizarea stenogramelor

Claudiu Manda: Vrem să renunţăm la serviciile SRI pentru secretizarea stenogramelor

-

Claudiu Manda a declarat că va propune preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului o OUG prin care Comisia de control al SRI să aibă dreptul de a-şi secretiza şi desecretiza propriile stenograme, renunţând astfel la serviciile SRI de a face şi secretiza stenogramele forului legislativ, scrie Mediafax.

„Un alt lucru pe care trebuia să îl facă această Comisie de mult timp este să renunţăm la serviciile SRI de a ne face şi secretiza stenogramele, dar aici este nevoie de o măsură legislativă. În acest sens astăzi am decis să parcurgem această nevoie a Comisiei în doi paşi. Este vorba despre Legea 182/2002 (privind protecţia informaţiilor clasificate – n.r.), art. 19 care spune care sunt instituţiile care pot să secretizeze şi să desecretizeze propriile documente. Printre instituţiile sau persoanele care pot face acest lucru sunt şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi secretarii generali ai celor două Camere ale Parlamentului.

Majoritatea colegilor din Comisie au considerat că este important să modificăm legea în aşa fel încât comisiile de control sau comisiile speciale atunci când parcurg un document cu caracter secret sau poartă discuţii cu caracter secret şi vor să îşi facă propriile stenograme să poată să îşi secretizeze şi să îşi desecretizeze propriile stenograme, lucruri care în acest moment, în opinia mea şi nu numai a mea, nu este posibil”, a declarat Claudiu Manda, la finalul şedinţei de marţi a Comisiei SRI.

Acesta a adăugat că a decis să trimit o adresă către preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu pentru a cere un punct de vedere asupra oportunităţii propunerii forului legislativ. Manda a precizat că pentru a fi făcute în scurt timp modificarea Legii 182/2002 privind informaţiile clasificate ar fi oportună o ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

„Am decis să trimitem o adresă către fiecare din cei doi preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului şi să cerem un punct de vedere, dacă pe baza acestei legi pe care o avem astăzi fiecare dintre cei doi preşedinţi ar putea să secretizeze şi să desecretizeze stenogramele proprii ale Comisiei. În măsura în care acest lucru nu se poate şi interpretarea legii nu permite, atunci va trebui să avem de a face cu o modificare a legii şi să introducem la art 19 şi comisiile de specialitate.

Modificarea legii se poate prin două căi, fie prin iniţiativă legislativă, care ar putea să dureze şi un an de zile şi atunci o să stăm în continuare cu situaţia pe care o ştiţi. Sau ar putea să fie mult mai scurtă, şi anume o OUG, doar cu introducerea unei litere în plus şi anume «comisiile de specialitate din Parlament», în măsura în care şi Guvernul este de acord, dar după ce vom primi răspunsul celor doi preşedinţi că nu se poate, în contextul în care ar fi să nu se poată, atunci am hotărât să trimite o adresă către Guvern pentru a lua în calcul o astfel de măsură legislativă. Urgenţa este dată şi de faptul că avem nevoie de acest lucru şi abia astăzi avem sălile aşa cum trebuie”, a mai explicat preşdintele Comisiei SRI.

Întrebat dacă au existat scurgeri de informaţii din cadrul Comisiei, Claud Manda a răspuns: „Suntem obligaţi de lege să oferim tot cadrul formal pentru a nu exista scurgeri de informaţii. Am spus şi am considerat la nivelul Comisiei că nu este normal ca SRI să facă sternograme şi să secretizeze sternogramele comisiei, pentru că sunt documentele comisiei, dar legea şi sala nu ne permiteau să facem noi propriile sternograme, abia acum putem face. Avem cel puţin doi membrii ai SRI care au spus că citeau sternogramele noastre, este orba despre domnul Maior şi domnul Dumbravă. Aceste lucruri nu ar trebui să mai existe pe viitor. Sternogramele noastre sunt ale noastre”.

Anca DUMITRAŞCU
Anca DUMITRAŞCU
Este fascinată de rapiditatea cu care circulă informaţia în mass-media şi crede că dacă lumea s-ar folosi doar de avantajele presei, barierele dintre oameni ar putea fi depăşite mai uşor.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.