George Simion: Papa Francisc, întâmpinat în România de către Viktor Orban? Inacceptabil!

Autori


Premierul altui stat vine pe pământ românesc ca vodă prin lobodă de câţiva ani, anunţă românii din centrul ţării. Am uitat oare de ei? De regulă foarte rezervat, din cauza specificului zonei, P.S. Andrei, episcopul Covasnei si Harghitei a tras un semnal de alarmă public: niciun oficial înalt al statului român nu şi-a anunţat prezenţa la Şumuleu Ciuc, în inima României, pe parcursul vizitei Suveranului Pontif, scrie gazetadecluj.ro.

La 20 de ani de la prima vizită a unui Suveran Pontif în România, a recent canonizatului Papă Ioan Paul al II-lea, în mai 1999, ţara noastră va fi din nou gazda conducătorului universal al Bisericilor Catolice. Sanctitatea Sa Papa Francisc I va vizita în perioada 31 mai-2 iunie, la invitaţia autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice, Bucureştiul, Iaşul şi Blajul, dar şi Mănăstirea franciscană de la Şumuleu Ciuc, în apropiere de Miercurea Ciuc, judeţul Harghita. Salutăm această vizită, amintindu-ne că sosirea regretatului Papă Ioan Paul al II-lea a fost un moment istoric, prima deplasare a unui Suveran Pontif catolic într-o ţară majoritar şi tradiţional ortodoxă după aproape o mie de ani de la Marea Schismă şi zeci de ani de la retragerea anatemei reciproce dintre cele două ramuri principale ale creştinismului apostolic, dar şi momentul cu care a început ieşirea României din izolarea la care o condamnaseră mineriadele de la începutul anilor ’90. Sunt sigur că la Iaşi, primarul Mihai Chirica va şti cum să întâmpine un asemenea oaspete. Ne îngrijorează însă Harghita…

Din păcate, această vizită începe sub auspicii nu atât de favorabile precum cele ale voiajului istoric din anul 1999. Astfel, Preasfinţitul Andrei, Episcopul Ortodox al Covasnei şi Harghitei, a reclamat recent faptul că nu a fost anunţat încă de vizita Papei în eparhia sa şi nici nu a fost invitat să participe la evenimentul de la Şumuleu Ciuc, aşa cum ar fi fost normal potrivit relaţiei ecumenice care leagă cele două biserici, chiar în mai mare măsură decât cu celelalte biserici ortodoxe.

Totuşi, dacă aceasta este o chestiune care ţine de relaţiile dintre culte, în schimb evenimentul de la Şumuleu Ciuc cuprinde o anomalie chiar mai gravă şi de neînţeles într-un stat independent şi suveran. Cine îl va întâmpina pe Suveranul Pontif în inima României, la Şumuleu Ciuc, din partea autorităţilor laice? Ei bine, nu Preşedintele Klaus Iohannis, care este unul dintre autorii invitării Papei în România, nici prim-ministrul Viorica Dăncilă, nici vreunul dintre preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, ci premierul Ungariei, Viktor Orban.

„Este inadmisibil într-un Stat Român de unde toţi politicienii iau salariu, să-l întâmpine pe Papa Francisc prim-ministrul Ungariei. Marea ruşine a românilor! Marea ruşine a românilor!” – P.S. Andrei, Episcopul Covasnei şi al Harghitei.


Acesta se va afla în afara jurisdicţiei sale, care este ţara vecină şi parteneră Ungaria, astfel că este peste puterea noastră de înţelegere în ce calitate îl va întâmpina domnul Orban pe Sanctitatea Sa la Şumuleu Ciuc. Desigur că domnia sa ar putea participa la acest eveniment ca persoană privată, ca turist venit să viziteze România, sau în calitate oficială, dar atunci numai pe baza unui acord cu statul român şi împreună cu omologul său, premierul României, doamna Viorica Vasilica Dăncilă.

PREMIERUL ALTUI STAT VINE PE PĂMÂNT ROMÂNESC CA VODĂ PRIN LOBODĂ!

Problema mi-a fost semnalată de către membrii Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş. Prin urmare, solicit Guvernului României să ia măsurile care se impun ca vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc I să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, cu respectarea tuturor uzanţelor şi protocoalelor diplomatice, iar pe întregul traseu al vizitei importantul oaspete să fie întâmpinat cum se cuvine de reprezentanţii competenţi ai statului român. În ce priveşte participarea la diferitele evenimente ale vizitei a unor oficiali străini, chiar dacă parteneri în Uniunea Europeană, în calitatea lor formală, se cuvine ca aceasta să aibă loc numai cu aprobarea statului român şi în condiţiile în care suveranitatea şi independenţa României nu este viciată în niciun fel. Regret să văd cum, din pricina unei coincidenţe de interese de moment dintre puterea de la Bucureşti şi cea de la Budapesta, încă o dată, încă în perioada celebrării Centenarului Marii Uniri, se încalcă sensibilităţile istorice, se permite discriminarea în propria lor ţară a românilor din cele două judeţe unde aceştia sunt minoritari şi, cel mai grav, se pune între paranteze suveranitatea de stat a României pe întregul său teritoriu.

În calitatea mea de candidat independent la un post de europarlamentar, am promis că voi fi alături de românii din Harghita şi Covasna în această campanie, după cum am fost şi până acuma şi voi fi şi de acum înainte. Consider un pericol pentru toţi românii politica externă agresivă dusă de populistul Viktor Orban şi inadmisibil ca Ungaria, un stat mult mai mic decât noi, să joace rolul de lider regional, pe când diplomaţia noastră să aibă mai mereu reacţii târzii şi fade…Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 4 februarie 2019

Actualitate

» Îngrijirea pielii din jurul ochilor
» Păsările pot vedea “culori” pe care oamenii nu le pot distinge cu ochiul liber.
» Istoria unui produs banal, dar cel mai comercializat din lume
» Izolarea socială are efecte profunde asupra corpului și creierului uman.
» Papa Francisc, apel pentru condamnarea oricăror violenţe comise în numele religiei
» Cercetătorii au reuşit să traducă gândul în vorbire
» Profesor condamnat la moarte prin spânzurare după ce a violat o fată de 4 ani
» Pintea, reacţie la anunţul viceprimarului Capitalei privind plângerea penală în cazul apei: Nu am difuzat informaţii false
» Liderii coaliţiei, întâlnire cu Viorica Dăncilă şi Eugen Teodorovici pe buget
» Laura Kovesi, calificată în capul listei scurte pentru funcția de Procuror al Uniunii Europene. Lista a ajuns pe masa lui Tudorel Toader
» Locuri de muncă la cules de mazăre, în Portugalia şi Danemarca
» Viorica Dăncilă acuză UE de standarde duble, argumentând că există corupţie şi în ţări occidentale
» Scriitorul şi jurnalistul George Stanca a murit la vârsta de 71 de ani
» Cum să alegi laptele din comerţ. Sfaturi de la doi experţi români
» George Simion: Papa Francisc, întâmpinat în România de către Viktor Orban? Inacceptabil!
» Instanţa supremă a decis reluarea apelului într-un dosar al lui Sebastian Ghiţă
» Adoptarea bugetului pentru 2019 ar putea fi amânată de Guvern – surse
» OLAF, prezent la o conferinţă pe fonduri europene organizată de Freedom House

Local

» Colecție inedită de păpuși, expusă la Slatina

Dolj

» Un elev de la „Fraţii Buzeşti“, locul I la Olimpiada de Științele Pământului
» Aproape 15 milioane de euro, investite în agricultura doljeană în 2018
» Care sunt fermierii care nu şi-au primit subvenţiile
» Trei morţi şi trei internaţi în spital, în urma intoxicării cu fum
» Două giratorii pentru fluidizarea traficului către Aeroport
» Surpriză în cazul megafurtului de ţigări de la Vama Slatina
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Dolj: Prejudiciu recuperat de la o femeie bănuită de furt din locuinţă
» Razie pe şoselele din Dolj

Gorj

» Primăria se teme că nu găseşte constructori pentru proiecte
» Medicul Elena Vlad, audiată în Comisia de Etică a Spitalului Judeţean
» Străzile din cartierul Narciselor, în sfârşit reabilitate
» Reparaţii cu butucul pe drumurile naţionale din Gorj, ca acum cinci decenii
» 4.000 de muncitori pentru Termocentrala Rovinari
» Patru concurenţi pentru postul de director al Clubului Sportiv Municipal
» Gorj: Bunuri de 12.000 de lei, confiscate dintr-un târg săptămânal
» PSD Gorj va avea o nouă conducere până cel târziu 15 martie
» Gorj: Tânăr anchetat după ce a incendiat interiorul a două autoturisme
» Gorj: Încă două cazuri de muncă nedeclarată, depistate de ITM
» Gorj: Un primar solicită să fie testat cu detectorul de minciuni

Sport

» CSS Craiova, locul trei la Campionatul Național pe Echipe juniori III
» Lică: Zalăul a meritat victoria
» Baschetbaliştii au intrat în colimatorul conducerii (VIDEO)
» Fotbal / Alb-albaştrii s-au ales cu un punct şi cu multe regrete
» Fotbal / Oficial: „U“ Craiova a anunţat transferul lui Mitriţă la New York City

Sanatate

» Cătina, soluție pentru imunitate de fier
» Remedii antisforăit
» Vâlcea: Medic pediatru, sancţionat cu 10% din salariu după ce un copil a ajuns în comă la Bucureşti

Educatie

» Un elev de la „Fraţii Buzeşti“, locul I la Olimpiada Interdisciplinară Științele Pământului

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top