22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDolj: Acţiuni de monitorizare a râurilor şi de deblocare a podurilor de gheaţă

Dolj: Acţiuni de monitorizare a râurilor şi de deblocare a podurilor de gheaţă

Ca urmare a creşteri temperaturii şi cedări apei din stratul de zăpadă s-a produs desprinderea gheţurilor pe cursurile de apă şi s-au format blocaje la poduri şi podeţe.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj se află în continuare la monitorizare şi deblocare a podurilor şi podeţelor de gheţuri şi gunoaiee desprinse.

Formaţiile de lucru sunt pe teren încă de la primele ore, monitorizând nu numai nivelurile şi debitele râului Jiu, care se află sub cod galben de inundaţii, dar şi celelalte râuri şi pârâuri din judeţ.
Astfel, formaţia Brabova supraveghează râul Raznic şi pârâul Mereţel, formaţia Robăneşti continuă monitorizarea râului Teslui şi pârâului Vlaşca la Lăcriţa, formaţia Scaieşti urmăreşte nivelul râului Jiu, iar formaţia Desnăţui supraveghează nivelurile şi debitele pe pârâurile Baboia şi Desnăţui. Totodată, aceasta din urmă are în vedere şi atenuarea undei de viitură ce poate ajunge în lac. Ţinem să amintim că, preventiv, Administraţia Bazinală de Apă Jiu prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj a luat, încă din toamnă, măsura de pregolire a lacurilor, potrivit Regulamentului de Funcţionare astfel încât, acum, în perioada aceasta de topire a zăpezilor, căderea precipitaţiilor abundente, apa strânsă să poată fi preluată fără probleme.
Şi în această dimineaţă se menţinea inundată partea carosabilă a DJ 641 Mischii – Caracal, în localitatea Pieleşti, sat Parşani, pe o lungime de 60 m cu o înălţime a lamei de apă de 50 cm, datorită incapacităţii de preluare a debitului de către tuburile de scurgere din zona de subtraversare a podului de cale ferată. Circulaţia în zonă a fost închisă de către Poliţia Rurala şi reprezentanţi ai CLSU Pieleşti, fiind dirijată pe o rută ocolitoare situată aval 500 m, până la retragerea apei de pe carosabil.

Conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, precum şi de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, în următorul interval de 24 de ore, nivelurile şi debitele vor fi în general în creştere, datorită cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării. Sunt posibile creşteri mai însemnate de debite şi niveluri pe unele râuri mici din zona montană, datorită cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării. Formațiunile de gheață vor fi în diminuare şi restrângere până la eliminare.

Pe râul Jiu, în ultimele 24 de ore, nivelurile şi debitele au fost variabile pe cursul superior, în scădere pe cel mijlociu şi în creştere pe cursul inferior.
Se situează peste COTA DE ATENŢIE: s.h. Răcari, H ora 06:00 = 340 cm (CA + 10 cm).
Pe afluenţi şi celelalte râuri interioare, nivelurile şi debitele au fost variabile în întreg bazinul, cu excepţia celor din bazinul inferior, unde au fost doar în creştere. În interval a fost depăşită COTA DE ATENŢIE pe pr.Orlea la s.h. Celei, H max = 200 cm, (CA + 20 cm).
Fenomenele de iarnă pe râuri au fost în uşoară diminuare şi restrângere:
– pod de gheaţă cu ochiuri: Ac. Fântanele (DJ).
– gheaţă la mal: Rostoveanu (HD)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS