17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea privind desecretizarea protocoalelor SRI a fost declarată neconstituțională

Legea privind desecretizarea protocoalelor SRI a fost declarată neconstituțională

Legea privind desecretizarea protocoalelor SRI cu diverse instituții, inițiată de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, este neconstituțională. Președintele Senatulului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că ” așteptăm motivarea Curții pentru a putea avea un răspuns complet și adecvat”, dar că „protocoalele sunt ilegale, rămân ilegale”.
CCR a admis sesizările făcute de președintele Klaus Iohannis, PNL, USR și Înalta Curte. Potrivit unor surse juridice, Curtea ar fi considerat că declasificarea se poate face doar prin hotărâre de guvern, nu printr-o lege. De altfel, întregul proiect a fost declarat neconstituțional. Actul normativ dădea posibilitatea persoanelor condamnate cu probe obținute pe baza protocoalelor cu SRI să ceară revizuirea sentințelor și despăgubiri.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului: „Până acum nu am văzut decât comunicatul Curții și e normal să așteptăm motivarea Curții pentru a putea avea un răspuns complet și adecvat la problemele cu care Curtea a fost sesizată și noi le avem spre sesizare. (…) Protocoalele sunt ilegale, rămân în continuare. Decizia Curții nu pune în discuție legalitatea protocoalelor. Ele rămân în continuare să fie considerate ilegale. Unica autoritate legiuitoare din România este Parlamentul. Deci protocoalele sunt ilegale, deci trebuie să găsim forma legală și constituțională pentru a le declasifica”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS