Stare de urgență în cinci state americane, din cauza gerului năprasnic. Zone întinse din Statele Unite au fost lovite de un vortex polar, care aduce, pe alocuri, temperaturi de minus 35 de grade, vânt îngheţat și ninsori puternice.
30 Ianuarie 2019, 15:02 (actualizat 30 Ianuarie 2019, 15:34) |
Nu a mai fost așa un ger în vestul mijlociu de câteva zeci de ani. În Wisconsin, Michigan, Illinois a fost instituită starea de urgență, la fel și mai spre sud, in Alabama și Mississippi – unde, de regulă, vremea e mult mai blândă.
Din cauza vântului înghețat, e de două ori mai frig decât arată termometrele.
Oamenii sunt sfătuiți să nu iasă din casă, dacă totuși sunt nevoiți să o facă să nu respire profund și să nu vorbească în mers.
În unele orașe, primăriile au primit plângeri din partea chiriașilor, pentru că proprietarii nu asigură o temperatură optimă în apartamente.
Poliția din Green Bay, statul Wisconsin, îi sfătuiește pe infractori să renunțe la orice planuri necurate, într-un anunț plin de umor, postat pe internet.
Avem grijă de toată lumea din comunitate, inclusiv de cei care încalcă legea. Este important să se evite orice activitate infracțională când vremea e așa de nemiloasă. Dar și când e vreme frumoasă.

În Marea Britanie, navetiștii au ajuns cu greu la serviciu: din cauza zăpezii și a ninsorilor, transportul public este dat peste cap. În Țara Galilor mai multe școli au fost închise, iar pe șosele se circulă foarte greu.
În Franța, furtuna Gabriel adus vânt cu o viteză de peste 130 de kilometri pe oră. În 43 de departamente e Cod Portocaliu.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.