22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarii din marile orașe amenință că merg să protesteze în fața Guvernului dacă nu primesc o treime din bugetul de stat pentru administrațiile locale

Primarii din marile orașe amenință că merg să protesteze în fața Guvernului dacă nu primesc o treime din bugetul de stat pentru administrațiile locale

Primarii marilor orașe au afirmat, la finalul discuțiilor de aproximativ două ore și jumătate cu ministrul Eugen Teodorovici și cu consilierul Darius Vâlcov, că au cerut ca o treime din bugetul de stat să meargă către administrația locală și nu acceptă o altă variantă. Ei spun că un răspuns din partea ministerului Finanțelor a fost promis până miercuri, la ora 12,00, iar dacă va lipsi „un procent” din această sumă cerută vor merge să protesteze în fața Guvernului. „Dacă va lipsi un procent, înseamnă că Guvernul bagă mâna în buzunarul cetățenilor”, a afirmat primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

Cum vrea să lovească Guvernul în cetățenii din marile orașe prin proiectul de buget pe anul 2019 – primarii acuză scăderea bugetelor pentru investiții cu până la 30% și sporirea puterii baronilor locali

„Noi ne batem azi ca o parte din banii pe care îi produc comunitățile să rămână pe plan local. (…) Mâine la ora 12 vom fi la Asociația Municipiilor și, dacă punctul nostru de vedere nu va fi aprobat, imediat ne vom deplasa în fața Guvernului ca protest al cetățenilor din România”, a precizat Falcă.
La finalul discuțiilor, la care au participat o parte din primarii din Asociația Municipiilor, ministrul Finanțelor a susținut că discuția a fost una foarte utilă și că au fost făcute două propuneri, el refuzând să spună care au fost acestea.

Teodorovici a spus că aceste propuneri vor fi analizate la Ministerul Finanțelor, care mâine veni cu varianta finală.

Întrebat cât pierd primăriile din bugetele locale, Teodorovici a răspuns: „Nu vor fi pierderi, dar depinde ce înțelege fiecare prin pierderi”.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a afirmat că primarii au transmis clar că administrațiile locale trebuie să primească o treime din bugetul de stat.

„Ne-au ascultat punctele de vedere și ne-au promis că până mâine la ora 12.00 ne comunică. Noi mâine la 12.00 suntem la sediul Asociației Municipiilor și așteptăm vești de la guvern, în sensul de a fi luați în considerare”, a declarat Negoiță.

La rândul său, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a reclamat că anul trecut absolut toate comunitățile locale au pierdut bani iar Guvernul a promis că acele sume vor fi recuperate.

„În discuții am adus aminte noi toți despre această promisiune și sperăm să se țină cont, mai ales că domnul ministru Teodorovici și-a începutul expozeul spunând că acest an este al investițiilor (…) Primăriile răspund de școli, spitale, infrastructură, locuințe sociale, sunt atribuții pe care le avem. Dacă se taie bani, să se mai recurgă și la o diminuare a atribuțiilor, să le preia Guvernul, cum spunea un coleg. Sunt promisiuni pe care noi le-am făcut către cetățeni și pe care le-am avut de la Guvern. Dar sigur, există optimism”, a spus Firea.

La întrebările ziariștilor, Gabriela Firea a precizat că premierul Viorica Dăncilă nu a fost prezentă la întâlnire, dar a fost reprezentantă de consilierul Darius Vâlcov.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS