15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum se marchează Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului în România

Cum se marchează Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului în România

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului în România prilejuieşte serii de evenimente dedicate onorării memoriei celor care au dispărut în urma unora dintre cele mai crude manifestări ale istoriei din ultimul secol, informează Mediafax.

„Luminile Ghetoului” marchează duminică, la Teatrul Evreiesc, din Bucureşti, Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor a Holocaustului. „Din cele mai ascunse colţuri ale Europei şi până la marile capitale ale bătrânului continent, rânjetul hidos al fascismului ne urmăreşte. Copii şi bătrâni, taţi şi fii, fraţi şi surori, toţi deopotrivă suntem prinşi în reflectorul de urmărire al ghetoului. Spectacolul este o călătorie inspirată de muzica inedită scrisă de supravieţuitorii Holocaustului, în acele momente de grea încercare, precum şi de texte ce reflectă cea mai mare crimă a secolului XX”, arată instituţia teatrală.

Luni, va avea loc „Ziua porţilor deschise” şi la Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei, din cadrul Institutului de Iudaistică şi Istorie Evreiască „Dr. Moshe Carmilly” al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Evenimentul este conceput pentru grupuri de elevi din unităţile de învăţământ preuniversitar clujean, cu ocazia celebrării la Cluj-Napoca a Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

La Sinagoga Bistriţa va avea loc duminică un concert extraordinar de comemorare a victimelor Holocaustului, susţinut de Daniela Păcuraru (soprană, laureată a Concursului Internaţional „Hariclea Darclée” şi a Concursului „Puccini” – Lucca, Italia), Elena Ivanca (actriţă Teatrul Naţional din Cluj-Napoca), Claudiu Hontilă (vioară, Filarmonica ”Transilvania”), Lucian Duşa (pian, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca). Din program fac parte recitaluri de poezie şi muzică din literatura şi creaţia muzicală a românilor şi evreilor. Concertul începe la ora 18.00.

În judeţul Sălaj, duminică, la Şimleu Silvaniei, Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord îl găzduieşte, de la ora 13.00, pe Vasile Nussbaum, în calitate de supravieţuitor al Holocaustului, în cadrul unei întâlniri ce include aprinderea lumânărilor simbolice şi Kaddish. Seria de evenimente din judeţ continuă şi miercuri, la Sala Ballroom de la Restaurantul Brilliant Parc, din Zalău, unde, de la ora 15.00, are loc Conferinţa „Ultimele Voci” susţinută de Lucian Nastasa Kovacs, care va include mărturii directe a patru supravieţuitori ai Holocaustului din puţinii care mai sunt în viaţă. Vor fi prezenţi pentru a vorbi despre tragicele experienţe trăite în lagărele Szinetar Agneta Iudita, din Israel, fosta preşedintă a Comunităţii Evreilor Zalău, supravieţuitoare a lagărului Auschwitz, Blum Zoltan, supravieţuitor Auschwitz-Birkenau, Vasile Nussbaum ,supravieţuitor Auschwitz-Birkenau şi Arno Blei, supravieţuitor din Transnistria, din lagărul Moghilev.

Muzeul Oraşului Oradea, prin Complexul Cultural şi Comunitatea Evreilor din Oradea, marchează în acest an pentru întâia oară data de 27 ianuarie drept Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în spaţiul muzeal dedicat Istoriei Evreilor din Oradea, din Sinagoga Aachvas Rein de pe strada Primăriei nr. 25.

Data de 27 ianuarie este ziua în care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare, de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia), a fost eliberat, armata sovietică descoperind 7.500 de prizonieri în viaţă şi 600 de cadavre, din cei peste 1,3 milioane de oameni care au fost trimişi acolo. Până în 1947, o parte din teritoriul lagărului a funcţionat ca tabără pentru prizonierii de război germani în administrarea NKVD, Ministerul de Interne sovietic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS