27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegina Elizabeth a II-a le cere politicienilor să pună capăt crizei privind Brexit-ul

Regina Elizabeth a II-a le cere politicienilor să pună capăt crizei privind Brexit-ul

Regina Elizabeth a II-a le-a cerut politicienilor britanici să încerce să pună capăt crizei privind Brexit-ul, să găsească un teren comun şi să vadă situaţia în ansamblu, potrivit Reuters, citat de Mediafax.
Marea Britanie se află în cea mai adâncă criză politică a sa din ultima jumătate de secol, întrucât politicienii nu reuşesc să ajungă la un consens cu privire la Brexit, mai precis să găsească o rezolvare a modului în care să iasă – sau dacă să iasă – din Uniunea Europeană, căreia i s-a alăturat în 1973.

Într-un discurs susţinut la Women’s Institute din Norfolk, regina Elizabeth, în vârstă de 92 de ani, nu a menţionat explicit subiectul Brexit – programat pentru 29 martie -, însă a vorbit despre faptul că fiecare generaţie se confruntă cu „provocări şi oportunităţi noi”.

„În timp ce căutăm noi răspunsuri în epoca modernă, eu, una, prefer reţete testate şi încercate, de exemplu, să vorbeşti de bine de celălalt şi să respecţi puncte de vedere diferite; să colaborezi pentru a găsi un teren comun, să nu pierzi niciodată din vedere situaţia în ansamblu”, a mai spus regina.

Comentariile sale au fost interpretate drept un semnal codificat adresat clasei politice.

Publicaţia The Times a titrat „Puneţi capăt Brexit-ului, le-a spus regina politicienilor”, iar cei de la BBC au spus că, fără îndoială, aceasta transmite un mesaj.

Ca şef al statului, regina trebuie să rămână neutră în public privind politica şi nu poate vota. Dar, de exemplu, înainte de referendumul din 2014 privind independenţa Scoţiei, aceasta a făcut o aluzie delicată, cerând scoţienilor să se gândească bine la viitorul lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS