21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCare sunt simptomele depresiei?

Care sunt simptomele depresiei?

Elementul principal al depresiei este dispoziția depresivă, tristă, aparent fără motiv, prezentă în cea mai mare parte a timpului. La copii și adolescenți, această stare poate fi mai degrabă de iritabilitate decât de tristețe. Persoana care suferă de depresie se simte tristă, disperată, descurajată, lipsită de putere, “fără chef”, potrivit depresiv.

Se mai poate manifesta și printr-o diminuare marcată a interesului sau plăcerii pentru toate sau aproape toate activitătile. Toate domeniile de activitate pot fi afectate. Unele persoane relatează că nu mai sunt interesate de hobby-uri, de activitătile pe care anterior le considerau plăcute, distractive.

Se retrag social și neglijează din ce în ce mai mult activitătile obișnuite care anterior erau considerate plăcute. De exemplu: nu mai merg la film, la cumpărături, nu mai citesc, nu se mai joacă cu copiii, nu mai merg la tenis, etc.

Modificarea greutătii corporale cu mai mult de 5% pe parcursul unei luni este un simptom de obicei ignorat-poate fi o pierdere semnificativă în greutate (deși nu ține nici un fel de dietă) sau o creștere semnificativă în greutate. Apetitul este de regulă scăzut, dar unele persoane pot avea un apetit crescut, uneori cu tendințe spre anumite alimente, cum ar fi dulciurile.

O persoană depresivă afirmă frecvent: “nu-mi mai pasă de nimic acum”, “nu mă mai interesează nimic”.

care sunt simptomele depresiei

Tulburările de somn își fac loc în mintea depresivului, unde cea mai des întâlnită afecțiune este insomnia. Persoanele se trezesc din somn în cursul nopții și nu mai pot adormi, se trezesc prea devreme dimineața și nu mai pot adormi sau le este greu să adoarmă inițial. Mai rar, dorm mai mult decât de obicei noaptea și le este greu să se trezească dimineața sau dorm mai mult pe timpul zilei decât de obicei. Somnul este considerat neodihnitor, indiferent de durata lui.

Pot apărea și modificări ale comportamentului motor: agitație sau lentoare psihomotorie. Agitația se manifestă prin încapacitatea de a sta liniștit, calm, mersul de colo colo, frământatul mâinilor, frecarea hainelor etc. Lentoarea psihomotorie este prezentă în vorbire, gândire sau în miscările corpului.

Iar oboseala sau lipsa de energie domină capacitatea depresivului de a se motiva – chiar și cele mai mici sarcini par a necesita un efort considerabil.

Se dezvoltă sentimente de inutilitate, vinovătia excesivă sau inadecvată, cum ar fi:

  • preocupări excesive referitoare la culpabilitate în legătură cu evenimente minore din trecut
  • aprecieri negative excesive față de propria persoană.

Persoanele depresive se plâng în special de probleme de memorie sau concentrare chiar pentru efectuarea unor sarcini ușoare, propulsate de diminuarea capacitătii de a gândi, de a se concentra sau de a lua decizii.

Gânduri negative, de moarte sau de suicid apar frecvent la persoanele depresive și pot fi doar idei tranzitorii de 1-2 minute până la planuri reale pentru comiterea suicidului. La nivel global, aproximativ 1 milion de oameni se sinucid în fiecare an, iar un procent însemnat dintre aceștia suferă de depresie. Mai mult, pentru fiecare persoană care comite suicid, există 20 sau mai multe care au tentative de suicid.

Putem nota și alte simptome:

  • dureri de cap
  • dureri de stomac
  • dureri articulare
  • anxietate
  • atacuri de panică
  • preocupări excesive față de propria sănătate fizică
  • fobii
  • dificultăți în relațiile intime
  • libidou scăzut
  • abuz de alcool sau alte substanțe

Nu știu dacă tristețea mea contează

stare de tristete a depresivului conteaza

Cu toții avem diverse probleme, sau anumite așteptări prea mari care nu s-au mai întâmplat, dar asta nu înseamnă că suntem în depresie. Totuși, depresia sau episodul depresiv reprezintă o combinație de mai multe simptome emoționale, fizice, comportamentale și cognitive. Iar dacă tristețea, iritabilitatea și restul simptomelor expuse se fac resimțite în viața ta:

  • prezente în cea mai mare parte a zilei
  • aproape în fiecare zi
  • timp de cel puțin 2 săptămâni
  • prezente de curând sau în mod evident agravate în comparație cu starea de dinainte a persoanei respective
  • produc o deteriorare semnificativă în domeniul social, profesional sau în alte domenii de funcționare ale individului. La unele persoane această afectare a funcționării poate fi resimțită doar ca necesitând un efort suplimentar
  • pot fi relatate de persoana în cauză sau pot fi observate de cei din jur

…atunci este cazul să te consulți cu un medic specialist cât mai curând!

Depresia se poate vindeca și se mai poate și menține sub control cu ajutorul psihoterapiei și, dacă este cazul, tratamentului medicamentos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS