14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdulţii sănătoşi ar trebui să evite consumul zilnic de aspirină

Adulţii sănătoşi ar trebui să evite consumul zilnic de aspirină

Utilizarea aspirinei frecvent pentru prevenirea infarctului poate creşte riscul sângerării majore cu peste 40%, arată un studiu, potrivit descoperă.

Studiul în care au fost implicate peste 1.000 de persoane a mai arătat că utilizarea aspirinei este asociată cu un risc cu 11% mai mare de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.

Conform Independent, unii participanţi au utilizat aspirină în timp, alţii au folosit un medicament cu efect placebo, iar un al treilea grup nu a primit niciun fel de tratament. Cercetătorii afirmă că aproximativ 250 de pacienţi aveau nevoie de un tratament cu aspirină pe o perioadă de cinci ani pentru prevenirea unui singur infarct, atac vascular cerebral sau prevenirea morţii din cauze asociate bolilor cardiovasculare.

Pe de altă parte, utilizarea intensivă a aspirinei a dus în cazul uneia dintre 200 de persoane la sângerări majore, o creştere de 43% faţă de cei cărora nu le-a fost administrată aspirina. Administrarea intensă a medicamentului este cunoscută pentru subţierea sângelui şi creşterea riscului de sângerare intestinală. „Studiul arată că nu există suficiente dovezi pentru recomandarea utilizării aspirinei pentru prevenirea infarctului şi a morţii din cauze cardiovasculare”, a declarat dr. Sean Zheng, principalul cercetător al studiului, din cadrul King’s College London.

El a mai adăugat că riscul sângerării severe ar trebui explicat pacienţilor înainte ca aceştia să-şi administreze medicamentul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS