16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia riscă să fie dată în judecată de Comisia Europeană din cauza taxei auto

România riscă să fie dată în judecată de Comisia Europeană din cauza taxei auto

​România poate ajunge în două luni în fața Curții de Justiție a UE dacă nu restituie sumele de bani încasate pentru taxa auto. Potrivit Hotnews, Comisia Europeană a trimis, astăzi, un aviz motivat țării noastre pentru că nu asigură rambursarea integrală și imediată a taxelor de înmatriculare a vehiculelor de ocazie achiziționate din alte state membre. Potrivit unui comunicat al executivului comunitar, Curtea de Justiţie a UE a considerat că aceste taxe încalcă normele UE (articolul 110 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene – TFUE). Normele româneşti privind restituirea taxelor nu respectă principiile cooperării loiale, echivalenţei şi efectivităţii, se precizează în comunicatul Comisiei.

Dacă România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate decide să trimită cazul în faţa Curţii de Justiţie (CJUE).

În decembrie, anul trecut, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, publicată sâmbătă în Monitorul Oficial. Prin acestă ordonanță a fost prelungită perioada de restituire a sumelor de bani până în vara acestui an.

Conform Ordonanței, noile perioade de restituire sunt următoarele:

1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2019 – pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019 – pentru timbrul de mediu.
Prin urmare, termenul-limită pentru toate cele patru tipuri de taxe e același: 30 iunie 2019. Pentru cei care au de primit banii pentru taxa specială, taxa de poluare sau pentru emisiile poluante asta înseamnă încă câteva luni de așteptare (desigur, dacă nu se numără printre cei care le-au primit deja înapoi). În practică, mecanismul restituirii nu a mers atât de bine, mulți proprietari de mașini s-au plâns de trecerea și a luni de zile între momentul depunerii cererii și cel al restituirii banilor. În alte cazuti, persoanele au primit banii, dar încă așteaptă să le intre și în conturi și dobânzile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS