10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViolenţe în Venezuela. 16 persoane au murit. Maduro rupe relaţiile cu SUA

Violenţe în Venezuela. 16 persoane au murit. Maduro rupe relaţiile cu SUA

Cel puţin 16 persoane au murit miercuri în urma protestelor anti-guvernamentale declanşate în Venezuela, a informat portalul de ştiri El Pitazo, citat de agenţia Tass.

Au fost proteste în masă împotriva președintelui Nicolás Maduro, acuzat că a împins țara într-un dezastru economic. Hiperinflația și lipsa alimentelor de bază, mai ales, a determinat milioane de oameni să părăsească Venezuela.

Scenele unui “război al pietrelor” pe străzile capitalei Venezuelei. Oamenii s-au săturat de regimul președintelui Nicolas Maduro, pe care îl acuză că a uzurpat puterea. Luna trecută a depus jurământul pentru al doilea mandat, însă în mijlocul unui val de acuzații de fraudare a alegerilor.

Sute de protestatari au ieşit să protesteze în mai multe localităţi din Venezuela, cerând demisia lui Maduro.

Manifestaţiile au fost declanşate în contextul în care liderul opoziţiei, Juan Guaido, s-a autoproclamat miercuri preşedinte interimar al Venezuelei, fiind susţinut de mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, Argentina, Brazilia, Guatemala, Canada, Columbia, Costa Rica, Peru, Chile şi Ecuador.

Președintele american Donald Trump a anunțat că îl recunoaște pe liderul opozițieie din Venezuela, Juan Guaidó, drept președinte interimar.

Asta, la doar câteva minute după ce șeful parlamentului de la Caracas, care are 35 de ani, s-a autoproclamat președinte. Pe lângă Statele Unite și Canada, mai multe țări sud-americane, printre care BraziliaColumbia și Peru, l-au recunoscut, de asemenea, pe Guaidó drept lider legitim al Venezuelei. De partea cealaltă Rusia MexicChinaCubaTurcia îl sprijină pe Maduro.

Ca reacţie, Nicolas Maduro a anunţat că Venezuela rupe relaţiile politice şi diplomatice cu Statele Unite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS