16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe ştii şi ce nu ştii despre luna februarie

Ce ştii şi ce nu ştii despre luna februarie

Şapte zile ne mai despart de luna februarie, ultima lună de iarnă din acest sezon rece.  Cu siguranţă sunt aspecte legate de această lună pe care nu le ştiai. Numele lunii februarie vine de la zeul etrusc Februus, stăpânul împărăţiei subterane şi al purificării. De aceea, în trecut, Februarie era dedicată ritualurilor de purificare şi curăţeniei generale.
Într-un an obişnuit, februarie începe în aceeaşi zi a săptămânii ca martie şi noiembrie, iar într-un an bisect,  în aceeaşi zi ca luna august.
Anul bisect este necesar, oricât ar părea de bizar şi oricât ar încurca lucrurile. Un an calendaristic este egal cu anul astronomic, adică rotaţia Pământului în jurul Soarelui. Cu un mic amendament: rotaţia nu durează 365 de zile, ci 365 de zile + 6 ore. Aşa se face că, la fiecare patru ani, s-ar pierde 24 de ore, dacă nu ar exista acest an bisect, cu 366 de zile în loc de 365. Se pare că importanţa anului bisect ar fi fost descoperită încă din anul 200 d.Hr., de un călugăr turc, Dionisie cel Mic.
Despre februarie se spune că este luna iubirii. Românii sărbătoresc Dragobetele pe 24, dar cu 10 zile înainte, pe 14 februarie, este sărbătorit peste tot în Occident (şi chiar şi la noi) Sf. Valentin sau Valentine’s Day ori Ziua Îndrăgostiţilor. Cuplurile îşi fac daruri şi îşi mărturisesc iubirea în această zi, iar vânzările de flori şi bomboane ating cote fabuloase.
Aflată la răspântia dintre anotimpuri, februarie este şi o lună dedicată pregătirilor pentru muncile agricole, îndeobşte pentru ascuţitul uneltelor şi repararea lor. De aici, denumirea populară a lunii: Făurar.


Conform credinţelor populare, e o lună capricioasă, cu fluctuaţii mari de temperatură între zi şi noapte – o lună în care totul îngheaţă peste noapte şi se dezgheaţă apoi peste zi, februarie răzbunându-se astfel pentru faptul că i s-au repartizat mai puţine zile decât suratelor ei.
Se spune că dacă în februarie nu există îngheţ, va fi mană în decursul anului; dacă nu vin ninsorile şi viscolele, atunci vor apărea la Paşte; iar dacă se întâmplă să tune, la vară vor fi furtuni cu grindină.
Există multe superstiţii legate şi de anul bisect: nu e bine să te căsătoreşti, că nu durează căsnicia; nu e bine să divorţezi, că rămâi singur(ă) tot restul vieţii; nu e indicat să schimbi serviciul, domiciliul ori să demarezi un proiect important, pentru că anul bisect e de rău augur şi nu-ţi va merge bine. Nici să-ţi schimbi culoarea părului nu e bine, se spune.
În România există peste 10.000 de persoane născute pe 29 februarie, care, iată, îşi sărbătoresc ziua o dată la patru ani… Iar în lume se pare că sunt peste patru milioane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS