19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimul caz de gripă confirmat în Dolj

Primul caz de gripă confirmat în Dolj

A fost confirmat primul caz de gripă, astăzi, în Dolj. Este vorba de un bărbat de 45 de ani din mediul rural.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj spun că starea de sănătatea a bărbatului este în afara pericolului, nu a fost nevoie de internare.

Pacientul este îngrijit la domiciliu și se află sub supravegherea medicului de familie.

Care este diferența dintre răceală și gripă?

Gripa este o afecţiune virală în care incubaţia este relativ scurtă, în medie de două zile. Aceasta debutează brusc cu febră ridicată (peste 39 grade celsius de regulă). Ea este însoţită de frisoane, dureri musculare generalizate, cefalee intensă, dureri oculare, somnolenţă. Tusea este, de cele mai multe ori, uscată şi epuizantă şi poate să persiste şi câteva săptămâni in timp ce restul simptomelor au dispărut. Vorbim despre o afecţiune virală deosebit de contagioasă, care se transformă în epidemie, în general pe durata lunilor de iarnă. Este produsă de virusul gripal şi se transmite pe cale aeriană, de la omul bolnav, direct prin tuse sau strănut sau indirect, prin obiectele contaminate.

Viroza respiratorie (răceala) este o boală comună, care poate fi cauzată de peste 200 tipuri de viruşi şi cu care se confruntă majoritatea oamenilor, mai ales în perioada sezonului rece. Răcelile implică de cele mai multe ori congestie nazală, strănut şi scurgeri ale nasului. În funcţie de virusul care provoacă simptomele, pot apărea: dureri de gât, dureri de cap, respiraţie dificilă, tuse, dureri musculare, uneori febră.
Simptomele debutează la aproximativ 2 zile de la infectarea cu virusul şi se vindecă în decurs de 2-14 zile, în funcţie de gavitate. Virusurile care provoacă răceala se pot transmite fie prin contact direct, fie prin aerosoli, declanşând în organism o reacţie a sistemului nostru imunitar, al cărei rezultat sunt anticorpii specifici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS