Şefi de state şi de guverne, experți, reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale și miliardari dezbat, de astăzi şi până pe 25 ianuarie, în staţiunea eleveţiană Davos, situația economiei mondiale, relatează Euronews. Reuniunea numără peste 3.000 de invitați din peste 100 de țări. Pe agenda Forumului Economic de la Davos figurează discuții despre globalizare, dar și despre impactul schimbărilor climatice.
În ajunul reuniunii, Fondul Monetar Internaţional a atras atenţia că avansul economic se va tempera la 3,7% în 2019.
Lista marilor absenţi de la Davos este deschisă de preşedintele Statelor Unite. Donald Trump a anulat deplasarea întregii delegaţii americane din cauza blocajului financiar în care se află administraţia federală, cel mai prelungit din istorie, intrat în a 31-a zi. Liderul de la Casa Albă şi opoziţia democrată nu găsesc cale de compromis în problema zidului pe care Donald Trump vrea să îl înalte de-a lungul frontierei cu Mexicul.
Preşedintele francez lipseşte de la Davos. Emmanuel Macron are de gestionat o criză socială, după două luni şi jumătate de proteste ale “Vestelor galbene”, iar premierul britanic Theresa May caută să salveze divorţul amiabil al Regatului de Uniunea Europeană, în condiţiile în care termenul limită pentru Brexit este 29 martie.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.