21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudiu: Antarctica se topește de șase ori mai rapid decât o făcea în anii 80

Studiu: Antarctica se topește de șase ori mai rapid decât o făcea în anii 80

Folosind fotografii de înaltă precizie, măsurători prin satelit și modele computerizate, oamenii de știință au încercat să determine cât de rapid s-a topit cel mai sudic continent al planetei din 1979 până în prezent. Aceștia au descoperit că pierderile de gheață au crescut dramatic- un indicator cheie al schimbărilor climatice globale, transmite Associated Press, citat de Hotnews.

Din 2009, Antarctica a pierdut aproximativ 278 de miliarde de tone de gheață pe an, arată noul studiu. În anii 80, continentul pierdea 44 de miliarde de tone de gheață pe an.
Rata de topire recentă este cu 15% mai mare decât cea dintr-un studiu realizat anul trecut.

Eric Rignot, specialist în topirea ghețarilor, susține că diferența semnificativă este înregistrată în estul Antarcticii, care pierde anual 56 de miliarde de tone de gheață pe an, deși obișnuia să fie o zonă stabilă.
Topirile din vestul Antarcticii și din Peninsula Antarctică dau seama de 45% dintre pierderile de gheață. Pierderile de gheață din estul Antarcticii cresc riscul ca nivelul mării să se ridice cu câțiva metri în următorul deceniu, susține Rignot.

Eva a vorbit în faţa juriului în suedeză, iar melodia cu care i-a impresionat a fost cântată în aceeaşi limbă. Reprezentanţii ambasadei au felicitat-o şi au scris câteva cuvinte despre familia ei. „Părinţii Evei, Raluca şi Sorin, locuiesc acum în Suedia. Raluca a fost cardiolog rezident la Spitalul Floreasca din bucureşti și în prezent conduce o astfel de unitate medicală la Spitalul Universitar Skåne, în timp ce Sorin este un medic ortoped la Spitalul Kristianstad“, au scris reprezentanţii ambasadei.
Videoclipul cu Eva a impresionat foarte mulţi oameni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS