10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajaţii plătesc la stat aproape jumătate din cât câştigă

Angajaţii plătesc la stat aproape jumătate din cât câştigă

Dacă în urmă cu zece ani, când contribuţiile nu erau exclusiv în grija angajatorului, unui salariat îi revenea un salariu net ce reprezenta aproape 73% din salariul lui brut, la ora actuală, un angajat încasează doar 58% din salariul său brut, în timp ce restul de 42% ajunge la stat.

V-aţi întrebat vreodată ce procent din venitul dumneavoastră ajunge la stat, lună de lună, sub forma impozitelor şi contribuţiilor? GdS a efectuat o analiză comparativă, la nivelul salariului mediu pe economie existent în 2009 şi la nivelul salariului mediu aferent anului 2019. Am luat în calcul salariul mediu brut pe economie existent în 2009 şi salariul net aferent acelei perioade, precum şi salariul mediu brut pe economie aferent anului 2019, respectiv salariul mediu net ce se plăteşte dintr-o astfel de remuneraţie brută.
Din calcule se observă că, la ora actuală, persoanele angajate plătesc la stat mult mai mult din venitul lor salarial brut decât în urmă cu zece ani. Ce face diferenţa? Pe atunci, contribuţiile erau în sarcina angajatorului, astfel că pe lângă salariul brut negociat cu angajatul, angajatorul mai suporta o cotă-parte din contribuţiile la CAS şi CASS (adică la Pensii şi Sănătate), peste nivelul salariului brut negociat cu angajatul. Chiar dacă acum salariul mediu net este mult mai mare ca atunci, în sumă absolută, la ora actuală plătim mult mai mult la stat din venitul brut decât era obligaţia de plată în 2009. Dar, haideţi să vedem şi cifrele, respectiv procentele din salariul brut care revin angajaţilor sub forma salariului net, şi cât le revenea în urmă cu zece ani.

În 2009, salariul încasat reprezenta 72,7% din salariul brut

În urmă cu zece ani, salariul mediu brut era de 1.693 de lei, conform datelor statistice oficiale, stabilite la vremea respectivă. Salariul net însemna 1.231 de lei, deoarece angajatorul plătea la stat partea lui de contribuţie. La un asemenea salariu brut de 1.693 de lei (sau salariu de încadrare), angajatul achita impozite pe venit, contribuţii la CAS şi CASS care totalizau 462 de lei. Potrivit legislaţiei fiscale de atunci, angajatorul mai achita cota sa de CAS, CASS şi alte contribuţii care ajungeau la 384 de lei pe lună. Statul încasa de pe urma unui salariat plătit cu salariul mediu pe economie 846 de lei pe lună. Cum arătam mai sus, salariul net era de 1.231 de lei, iar ponderea acestuia în salariul brut ajungea la 72,7%, prin rotunjire, 73%. Ceea ce înseamnă că de la angajat statul încasa 27%, plus partea de contribuţii ale angajatorului. Cheltuiala totală a angajatorului era atunci de 2.077 de lei, deci cu 384 de lei mai mult faţă de salariul mediu brut pe care presupunem că îl avea înregistrat în contractul individual de muncă angajatul exemplificat aici.

În 2019, angajatul încasează doar 58,48% din salariul brut

În 2019, salariul mediu brut anunţat de autorităţi este de 4.162 de lei. La un astfel de salariu brut revine o remuneraţie netă de 2.434 de lei, conform legislaţiei fiscale aplicabile în acest an. Angajatul plăteşte la stat 1.728 de lei, efectiv, sub forma impozitului şi a contribuţiilor. Practic, un salariat încasează doar 58,4% din salariul său brut. Restul ajunge la stat sub forma impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale. Cum s-a ajuns la situaţia ca aproape jumătate din cât câştigă un român să ajungă la stat? De la începutul anului 2018, guvernanţii au transferat contribuţiile sociale în sarcina angajatului. La vremea respectivă, angajatorii au fost nevoiţi să ridice salariul brut cu aproximativ 22%, astfel încât salariul net al angajaţilor să nu fie afectat. Dar care a fost efectul? Aproape jumătate din venitul brut al unui angajat ajunge la stat, iar aceste taxe se evidenţiază şi se reţin clar din salariul lui brut şi nu de la angajator, cum se întâmpla anii anteriori. Firmele angajatoare au rămas să plătească la stat doar o contribuţie asigurătorie pentru muncă, de 2,54% din fondul de salarii.
Chiar dacă salariul mediu net rezultat din calcule este dublu faţă de acum zece ani, se observă că la ora actuală statul beneficiază de un procent mult mai mare din salariul brut al unui angajat, iar salariatul încasează un procent mai mic din salariul lui ca în anul 2009. Concluzionând, dacă în 2009 îi revenea angajatului sub forma salariului net un procent de aproape 73% din salariul său brut, la ora actuală, persoana angajată cu acte în regulă rămâne cu 58% din cât câştigă brut. Restul se plăteşte la stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS