14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedintele a motivat refuzul numirii la Transporturi a Olguţei Vasilescu: "Nu are expertiza necesară gestionării acsetui domeniu"

Preşedintele a motivat refuzul numirii la Transporturi a Olguţei Vasilescu: „Nu are expertiza necesară gestionării acsetui domeniu”

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, o scrisoare premierului Dăncilă în care explică de ce i-a respins pe Ilan Laufer și Olguța Vasilescu, la Dezvoltare, respectiv Transporturi, în prima fază a remanierii. Despre Laufer șeful statului spune că nu sunt îndeplinite condițiile legale, iar despre Vasilescu că nu are expertiza necesară.

Șeful statului susține că în cazul lui Laufer, din documentația transmisă, nu rezultă îndeplinirea condițiilor din Constituție și legea de organizare a guvernului. Iohannis invocă articolulul 105 din legea fundamentală care prevede că „funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial”

De asemenea, Iohannis invocă articolul din legea 90/2001 potrivit căruia, „pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare”.

Cât despre Olguța Vasilescu, Iohannis susține că „nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS