14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA murit academicianul Iulian Văcărel

A murit academicianul Iulian Văcărel

Academicianul Iulian Văcărel, doctor în economie, a murit la vârsta de 91 de ani, anunţă Academia Română. Economistul era din 1999 membru titular al celui mai reputat for intelectual al ţării din 1999, scrie descopera.ro.

„Academia Română îşi exprimă profundul regret la aflarea veştii stingerii din viaţă, miercuri, 9 ianuarie 2019, la vârsta de 91 de ani, a academicianului Iulian Văcărel”, a transmis reputatul for naţional.

Iulian Văcărel s-a născut în 15 noiembrie 1928, la Vălenii de Munte. În 1954, a devenit doctor în economie cu teza „Finanţarea industriei grele în România”, susţinută la Moscova, după două stagii la Institutul economico-financiar din Leningrad şi la Institutul economico-financiar din Rostov pe Don.

A fost ambasador al României în Belgia şi Luxembourg, între 1978 şi 1986. După decembrie 1989, economistul Iulian Văcărel a participat, printre altele, la elaborarea schiţei privind strategia înfăptuirii economiei de piaţă în România (1990), a strategiei naţionale de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană (1995) sau a strategiei naţionale de dezvoltare economică a României pe termen mediu (2000).

Acesta a elaborat studii de istorie economică şi istoria gândirii economice consacrate unor mari personalităţi din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, printre care se numără Virgil Madgearu, Ghe. Zane, Ion Răducanu, G. Taşcă, Vintilă Brătianu, Victor Slăvescu, Gromaslav Mladenatz,Victor Jinga, Ion Ionescu de la Brad, Leonida Colescu, Costin Kiriţescu, N. N. Constantinescu, Nicolae Bălcescu, George Bariţiu, pe care le-a publicat, în anul 2008, în Studii de istoria gândirii şi practicii economico-financiare.

Iulian Văcărel a fost şi autorul unei serii de cursuri universitare consacrate, printre altele, finanţelor statelor capitaliste, finanţelor socialiste, asigurărilor şi finanţelor publice internaţionale, echilibrului financiar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS