9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe este de făcut dacă nu reușești să rămâi însărcinată

Ce este de făcut dacă nu reușești să rămâi însărcinată

Venirea pe lume a unui bebeluș este momentul la care visează aproape orice femeie, care dorește să devină mama. Însă, nu este întotdeauna general valabil. Poate, unele femei nu sunt neapărat construite să devină mame sau unele probleme de sănătate, mai complicate, nu le dau voie să aducă pe lume un bebeluș. Fiecare femeie este unică și diferită, iar corpul uneia reacționează diferit de alteia.

De aceea, depinde de la femeie la femeie, cât de repede poate să rămână însărcinată. Dacă testele de ovulație se fac pentru a află perioada de ovulație, testul de sarcină este cel care indică apariția unei sarcini.

Ce e de făcut dacă ai rămas însărcinată?

Iată ce este de făcut:

1. Identifica corect perioada fertilă.

Pentru a rămâne însărcinată este esențial să încercați să aveți un bebe chiar în perioada fertilă. Pentru identificarea acestei perioade ai mai multe variate: calendar de ovulaţie, calculator ovulaţie, testul de ovulaţie.

Testele de ovulație sunt cele care indică faptul că ovulația urmează să se producă în următoarele 24-36 de ore. Cu ajutorul acestora poți află momentul exact de concepere a unui copil.  Dacă testul de ovulație este pozitiv, trebuie să apară două linii în primele cinci minute, de când a fost făcut. Prima bandă, denumită zona de Control, trebuie să fie mai puțîn colorată decât linia ce indică zona de Test. În acest caz, sunt șanse mari să ai ovulație  în următoarele două zile.

Un astfel de test trebuie făcut pe o perioada de 4-5 luni, iar dacă tot nu rămâi însărcinată în acest timp e clar că ceva este în neregulă.

2. Elimina stresul

Primul pas pe care trebuie să îl facă orice femeie sau cuplu, care dorește să aducă pe lume un bebeluș, este eliminarea stresului. Pe cât posibil, în această perioada trebuie să te ferești de stres și de probleme pentru a lasă organismul să își urmeze cursul natural. Stresul este principalul factor care influențează ovulația și aparatia acesteia. Relaxează-te mai mult sau pleacă în vacanță împreună cu partenerul, dacă este nevoie.

3. Analize complete

Profilul hormonal AMH, FSH, LH, prolactină, progesteron și estradiol, CA125, dar și markerii endocrini TSH, t3 și ft4 sunt analizele pe care se le recomandă medicul specialist atunci când sesizează unele nereguli. Scopul acestora este de a observă dezechilibrele hormonale, afecțiunile tiroidiene care duc la infertilitate și determinarea rezervei ovariene.

Dacă problema este o disfuncție ovariană sau o rezervă ovariană mică se recomandă medicație de stimulare ovariană pentru fertilitate.

4. Echografie transvaginală

Cu ajutorul echografiei transvaginale se poate observă starea uterului și a ovarelor. Dacă ovarele sunt micropolichistice se recomandă monitorizarea lor pe o perioada mai lungă pentru a observă dacă apare ovulația.

5. Histerosalpingografie

Dacă sarcina întârzie să apară și au fost efectuate toate analizele de sânge, se recomandă  analiză de histerosalpingografie, ce arată starea trompelor uterine. În cazul în care trompele sunt înfundate, nu permit fecundarea folicului și apariția sarcinii este imposibilă. Astfel, medicul specialist va efectua această analiză și va acționa rapid, dacă este cazul, pentru dezobstrucția trompelor.

6. Analize pentru endometrioza

Endometrioza este o altă cauza care împiedică apariția unei sarcini. Endometrioza este o afecțiune care poate să nu manifeste niciun simptom, însă nediagnosticata la timp și netratată duce la infertilitate. Dacă o femeia are dureri mari în timpul actului sexual și la ciclu, iar analiză CĂ 125 are valori normale există suspiciunea de endometrioza. În funcție de vârstă pacientei, medicul specialist este cel care stabilește tratamentul și ce este de făcut pentru înlăturarea acestei probleme.

7. Analiză de spermograma

În cazul în care problema nu este la femeie, testele de ovulatie ies perfect pozitive și nu sunt alte afecțiuni ginecologice, atunci partenerul trebuie să meargă la medicul specialist. Acesta îi va recomandă să facă analiză de spermograma și spermocultură  pentru a vedea dacă există probleme de infertilitate la el.

Acestea sunt doar câteva dintre analizele premergătoare unui lung șir de analize genetice, în cazul în care sarcina este un obiectiv greu de îndeplinit pentru un cuplu. Recomandările sunt însă diferite, în funcție de vârstă și istoricul fiecărei persoane în parte.

Sursa: Lumealuijunior.ro

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS