14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine este "omul" murdar al Europei?

Cine este „omul” murdar al Europei?

Conform unui raport al Comisiei Europene, 14 țări din Uniunea European riscă să nu poată atinge ținta de reciclare a deșeurilor municipale stabilită pentru anul 2020. Malta stă cel mai prost, cu o rată de reciclare de 7%. Iar România se află pe locul doi din coada clasamentului. Cele patru state considerate cei mai slabi  reciclatori sunt Malta, România, Grecia și Cipru. În 2016, toate cele patru au reciclat mai puțin de 20% din totalul deșeurilor.

Odată cu atingerea obiectivului de reciclare al UE în 2020 de 50% din cantitatea totală de deșeuri, aceste patru țări sunt departe de a atinge acest obiectiv.

Cel mai rău reciclator? Malta

Malta este cel mai rău reciclator: rata de reciclare este de doar 7%, cu un procent de 83% din deșeurile sale direcționate către depozitele de deșeuri. Țara reușește să combine cea mai mică rată de reciclare a lotului cu cea mai mare rată de depozitare a deșeurilor. Câștigă  astfel coroana  de”cel mai murdar om al Europei” pe reciclarea deșeurilor, cu o marjă largă.Chiar în spatele Maltei se află România (reciclarea a 13% din deșeuri, depozitarea în 69%), Grecia (reciclarea cu 17% și depozitarea la fel de mult ca și Malta la 83%) și Cipru (reciclarea 17%.

Estonia,  în ceea ce privește reciclarea , aceasta este de 28%, are o rată uimitoare de depozitare de 10% – dar este încă departe de atingerea obiectivului UE, deoarece se incinerează mult mai mult decât reciclează. În 2013 și 2014, a incinerat majoritatea deșeurilor.

Polonia este aproape acolo

Pe de altă parte, Polonia este „cea mai bună” dintre reciclatorii răi din Europa: reciclează 44% din gunoi și „doar” 36% se duce la depozitele de deșeuri. Această rată de reciclare este de doar 6% din obiectivul UE de 50%, cu cea mai mică rată de depozitare din cele 14 țări. Finlanda, care reciclează 42% din deșeurile sale, nu este de asemenea departe.

„Fiecare țară se ocupă de deșeurile municipale reziduale în diferite moduri – poat fi incinerate sau trimise la depozitul de deșeuri, printre alte opțiuni”, explică Adrian Gibbs, consultant principal la Eunomia, firma de consultanță care a lucrat raportul. (Ratele de reciclare și de depozitare ale țărilor nu echilibrează exact la 100%: pentru că o parte din deșeuri sunt tratate termic și există pierderi de masă în cadrul sistemelor de tratare mecanică biologică, spune el.)

„Mai rămân multe de făcut”

România, Grecia și Cipru sunt, de asemenea, în dificultate. „Niciuna dintre aceste țări nu este prevăzută să atingă obiectivele UE de reciclare pentru anul 2020, așa cum sunt ele actuale”, spune Gibbs.

El recomandă punerea în aplicare a propunerilor raportului pentru fiecare țară. „În prezent, oferim sprijin anumitor țări care au solicitat ajutor suplimentar și văd că s-au luat unele măsuri decisive. Cu toate acestea, rămân multe de făcut”. (sursa. euronews.com)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS