14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNinsori şi viscol în Bulgaria

Ninsori şi viscol în Bulgaria

Institutul de Meteorologie şi Hidrologie de la Sofia, a anunţat că, vineri şi sâmbătă, 15 regiuni vor fi afectate de căderi însemnate de precipitaţii sub formă de ninsoare, însoţite de vânt puternic.

Un cod portocaliu de vânt puternic este valabil în regiunea Sliven, unde vântul va sufla dinspre nord-nord-est în rafale de până la 30 m/s, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Precipitaţii sub formă de ninsoare, însoţite de vânt puternic sunt prognozate în regiunea Burgas.

”Vântul va sufla în rafale de până la 30 m/s viscolind stratul de zăpadă, fapt ce va determina apariţia troienelor. Stratul de zăpadă va avea grosimea prognozată de 10-15 cm”, precizează MAE.

Un cod galben de ninsoare şi vânt puternic a fost emis pentru regiunile Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Smolian, Haskovo, Kârdjali şi Yambol.

”Vântul va sufla în rafale de până la 20-25 m/s viscolind zăpada, fapt ce va determina apariţia troienelor de zăpadă. Stratul de zăpadă va atinge grosimea de 10-15 cm”, notează MAE.

Cod galben pentru vânt puternic vizează regiunile Dobrici şi Varna, unde vântul va sufla dinspre nord-nord-est în rafale de până la 20-25 m/s, dar şi cod galben de precipitaţii sub formă de ninsoare în regiunile: Montana, Vraţa, Loveci şi Gabrovo. Stratul de zăpadă va atinge grosimea de 10 cm.

”Se recomandă ca şoferii să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autovehiculele echipate pentru circulaţia pe drumurile publice în condiţii de iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară şi indicaţiile/semnele organelor de control aflate la faţa locului”, atrage atenţia MAE, fiind posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere din cauza formării troienelor de zăpadă sau a vizibilităţii reduse, în condiţii de viscol puternic.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS