13 noi cazuri de rujeolă au fost raportate în România în perioada sărbătorilor de iarnă (24.12.2018 – 04.01.2019). Toate cele 13 cazuri au apărut în două județe – Bihor (11 cazuri) și Maramureș (două cazuri). În România s-au înregistrat în total 15.600 de cazuri de rujeolă și 59 de decese cauzate de boală, de la declararea epidemiei, în toamna anului 2016.

Epidemia de rujeolă din România, izbucnită în anul 2016, este una dintre cele mai grave din Europa, din ultimele decenii.

Numărul cazurilor de rujeolă în Europa va înregistra, în anul 2019, recordul ultimului secol, pe fondul creșterii fără precedent a mișcării anti-vaccin pe continent, alimentată inclusiv de o parte din social-media și de politicienii populiști, arată o analiză The Guardian bazată pe datele Organizației Mondiale a Sănătății. Experții citați de jurnaliștii britanici susțin că Europa se va confrunta, anul acesta, cu un val de aproximativ 60.000 de cazuri de rujeolă, ceea ce ar reprezenta dublul numărului de cazuri înregistrate în anul 2017 și recordul ultimului secol.

În România, proiectul legii vaccinării stă blocat de aproape un an și jumătate în Parlament, în plină epidemie de rujeolă soldată cu 59 de morți (cea mai gravă din Europa).

Beatrice Spătaru
Este ceea ce a ascultat, a văzut, a simţit şi a gândit, fascinată în aceeaşi măsură de culoare, sunet şi cuvânt. E fericită că are puterea să aprecieze frumosul oriunde s-ar ascunde acesta. Gazeta de Sud este pentru ea o echipă fantastică ce o impulsionează să vină cu idei frumoase şi creative.