8.9 C
Craiova
vineri, 29 mai, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Indicele ROBOR la 6 luni închide anul pe scădere, cel mai redus nivel din ultimele 6 luni

Indicele ROBOR la 6 luni închide anul pe scădere, cel mai redus nivel din ultimele 6 luni

Principalii indici ROBOR în funcţie de care sunt calculate ratele creditelor şi-au menţinut, luni, în ultima zi a anului, tendinţa de echilibru din cursul lunii decembrie 2018, arată datele afişate de Banca Naţională a României (BNR), informază Mediafax.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a stagnat luni, la 3,02%, nivel stabilit joi, în scădere de la 3,03% luni 24 decembrie. Cel mai recent, un nivel mai redus a fost înregistrat la data de 21 iunie 2018, când a fost de 2,95%.

În schimb, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 3,30%, după ce timp de şase zile lucrătoare a fost la 3,33%, nivel la care a scăzut la 19 decembrie de la 3,34% la 18 decembrie. La un nivel mai redus de 3,30% a fost ROBOR la 6 luni la data de 2 iulie 2018, când a fost de 3,29%.

De asemenea, indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a coborât luni la 3,42%, accentuând tendinţa de scădere, după ce timp de trei zile lucrătoare a fost la 3,43%, nivel la care a ajuns luni, 24 decembrie, de la 3,44% vineri, 21 decembrie.

În plus, indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 3,51% luni, după cinci zile lucrătoare la 3,52%, nivel la care a ajuns la data 20 decembrie. La data de 17 decembrie, ROBOR la 12 luni a mai fost la nivelul de 3,51%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Rinitele alergice sezoniere afectează până la o treime din...

Polenul, dar și vegetația urbană, prin prezența plantelor alergizante (ambrozia) cresc riscul dezvoltării afecțiunilor alergice. Prevalența condițiilor alergice s-a mărit semnificativ în...

Modernizare mai scumpă pentru trei străzi din Craiova

Strada Plopului, Mesteacănului şi Trandafirului sunt trei străzi dintr-un pachet de 27 care vor fie modernizate pe acordul-cadru până la sfârșitul anului...