8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAi centrală, s-ar putea să plăteşti taxă de poluare

Ai centrală, s-ar putea să plăteşti taxă de poluare

Veste rea pentru proprietarii care şi-au montat centrale şi au renunţat la sistemul centralizat de încălzire. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a solicitat din nou impunerea unei taxe de mediu pentru centrale termice individuale.
Este o idee mai veche repusă pe tapet de către reprezentanţii ANRE cu ocazia dezbaterilor Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor a proiectului de modificare a Legii energiei termice.
„Am făcut o verificare. Care este evoluţia numărului de centrale termice individuale în ultimii trei ani în România? Capacitatea acestor centrale a crecut de la 3.400 de MW la 5.500 de MW în doar trei ani, din 2015 până în 2017. Care este semnificaţia? Problema este că această concentrare de centrale individuale evident este crescută mult mai mult în zonele urbane. Efectul acestei creşteri şi aglomerări este creşterea de emisii de CO2. Cu toate că am desfiinţat şi am redus capacităţile în instalaţii de cogenerare, rezultatul este creşterea emisiilor de CO2 în aglomerări urbane, mai ales că aceste centrale nu au nişte condiţii de mediu impuse clar de legea actuală. Ne gândim, să vedem dacă nu există soluţia prevăzută în directivele europene ca taxarea de mediu să fie impusă şi acestor centrale individuale“, a spus Viorel Alicuș, reprezentant ANRE, citat de presa centrală.
Prin urmare, persoanele care şi-au montat centrale termice individuale sunt tot mai aproape de a plăti o taxă de poluare, ca la maşini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS