10 C
Craiova
miercuri, 3 iunie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Iohannis: Sănătatea, educaţia şi cultura reprezintă pilonii unei societăţi puternice, prospere

Iohannis: Sănătatea, educaţia şi cultura reprezintă pilonii unei societăţi puternice, prospere

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la decorarea unor universităţi, reprezentanţi ai mediului sanitar şi ai culturii că sănătatea, educaţia şi cultura reprezintă pilonii unei societăţi puternice şi prospere, precizând şi că rezultatele preliminare ale proiectului „România educată” vor fi lansate săptămâna viitoare în dezbatere publică, scrie Agerpres.

„Cred că nu poate fi nimic mai nobil decât să sărbătorim, în anul Centenarului Marii Uniri, alături de cei care, prin misiunea pe care şi-au ales-o, fac cinste ţării noastre! Sănătatea, educaţia şi cultura reprezintă pilonii unei societăţi puternice, prospere. În arhitectura unei naţiuni, sănătatea şi educaţia constituie surse ale bunăstării, iar cultura este cea care ne defineşte, semnificând însăşi identitatea noastră naţională, valorile noastre comune, transmise cu înţelepciune din generaţie în generaţie”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că 2018 are o însemnătate specială pentru români, fiind un an de „celebrare a trecutului, dar şi unul în care punem bazele proiectului nostru de viitor şi ale viziunii noastre pentru o Românie Educată, democratică şi puternică, pentru încă 100 de ani cel puţin”.

„Trecutul este unul cu care ne putem mândri, prin prisma personalităţilor din educaţia, medicina şi cultura românească ce au adus prestigiu ţării noastre la nivel mondial, în domeniul lor de activitate. Viitorul îl făurim astăzi, iar generaţia actuală are o mare responsabilitate în conturarea destinului României. Dumneavoastră vă revine datoria de a îndruma paşii tinerilor în nobilele meserii pe care şi le-au ales, de a le insufla respectul pentru valorile trecutului şi de a le transmite, totodată, obligaţia morală de a încredinţa aceste valori, mai departe, generaţiilor viitoare”, a spus preşedintele Iohannis.

El le-a transmis medicilor, asistenţilor medicali şi farmaciştilor că în România sunt profesionişti de excepţie, tineri entuziaşti, dornici să se perfecţioneze şi să contribuie la reputaţia medicinei româneşti, în pofida dificultăţilor cu care se confruntă sistemul de sănătate.

„Cu prilejul Zilei Naţionale a României, la ceas aniversar, vă transmitem recunoştinţa şi preţuirea pentru devotamentul şi responsabilitatea cu care vă îngrijiţi de sănătatea noastră, pentru carierele încununate de reuşite ori pentru cariere al căror parcurs se întrezăreşte a fi unul de succes!”, a arătat Iohannis, spune Agerpres.

Şeful statului le-a transmis reprezentanţilor universităţilor din domeniul educaţiei şi cercetării că doar cu ajutorul unei educaţii de calitate pot fi atinse obiectivele propuse ca ţară în al doilea secol de unitate. El a amintit că în urmă cu doi ani a iniţiat proiectul „România Educată”, prin care se doreşte dezvoltarea unei viziuni şi a unei strategii pe termen lung pentru sistemul de învăţământ.

„Săptămâna viitoare, rezultatele preliminare ale proiectului vor fi lansate în dezbatere publică şi sper ca universităţile şi instituţiile dedicate cercetării şi inovării să rămână şi pe mai departe parteneri foarte implicaţi”, a anunţat Iohannis.

El le-a transmis celor decoraţi că sunt „modele de responsabilitate, dăruire şi promovare a artei şi frumosului, adevărate repere pentru generaţiile prezente, dar şi pentru cele viitoare”.

Preşedintele Iohannis a conferit Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Mare Ofiţer Academiei de Studii Economice Bucureşti, Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Comandor Univesităţii Politehnica din Bucureşti, Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti, Universităţii din Petroşani, Universităţii Transilvania din Braşov, Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Cavaler Universităţii Dunărea din Galaţi, Ordinul „Meritul cultural” în grad de Cavaler Colegiului „Noua Europă”.

De asemenea, şeful statului a conferit Ordinul pentru Merit în grad de Cavaler Rodicăi Ceauş, conf. univ. dr. Victor Costache, prof. univ. dr. Sebastian Nicolae Ionescu, prof. dr. Dorel Săndescu, Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler medicilor Marian Anghelescu, Sorin Liviu Băilă, Corneliu Gheorghe Costăchel, Doina Drăgănescu, asistentului medical-şef Doina Carmen Mazilu, scrie Agerpres.

Preşedintele Iohannis a acordat Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor lui Petru Hadîrcă şi Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler – Marinei Constantinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

S-au deschis terasele în Craiova, patronii – în „ceaţă“

Nu a trecut decât o zi-două de la deschiderea teraselor şi mult trâmbiţatele reguli, care trebuie respectate atât de comercianţi, cât şi...

Horoscop

BerbecCineva din străinătate îți face o propunere de nerefuzat. Dacă nu ești hotărât, posibil pentru că simți ceva în neregulă, consultă-te și...

Cele mai mari proiecte de infrastructură rutieră din Gorj,...

Cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră din județul Gorj sunt blocate în licitații de aproape un an. Este vorba de varianta...

Derulare proiect „DEZVOLTAREA FIRMEI SC ADECCO SRL”

SC ADECCO SRL, cu sediul în Sat Curtișoara, Oraș Bumbești-Jiu, Județul Gorj, derulează, începând cu data de...

O nouă procedură de selecție a membrilor CS din...

Complexul Energetic Oltenia va avea o nouă conducere. Acționarii companiei urmează să aprobe o nouă procedură de selecție a membrilor Consiliului de...

Victorie importantă pentru echipa lui Alex Băluță. Liberec a...

Echipa Slovan Liberec, cu Alexandru Băluță integralist, s-a impus în această seară, în deplasare, în fața formației Jablonec, meciul contând pentru etapa...