8.9 C
Craiova
vineri, 29 mai, 2020
Știri de ultima oră Actualitate După Victor Hugo, autorităţile din Kuweit îl cenzurează şi pe Dostoievski

După Victor Hugo, autorităţile din Kuweit îl cenzurează şi pe Dostoievski

Autorităţile din Kuweit au cenzurat aproape o mie de opere literare, printre care romane clasice semnate de Dostoievski sau de Victor Hugo, în cadrul unui festival literar care a început miercuri în micuţa ţară din Golf, informează Agerpres, citând AFP.

Saad al-Anzi, directorul Festivalului internaţional de literatură din Kuweit, a declarat pentru AFP că Ministerul Informaţiei a interzis nu mai puţin de 948 de cărţi. Printre acestea se numără şi celebrul roman „Fraţii Karamazov” (1880) de Dostoievski, carte în care marele prozator rus aduce în discuţie chestiuni de moralitate, liber arbitru şi existenţa lui Dumnezeu în Rusia secolului XIX.

Dostoievski se alătură unei liste impozante de mari scriitori cenzuraţi în această ţară arabă percepută drept moderată, dar care cunoaşte o tendinţă conservatoare din ce în ce mai pregnantă la nivel social şi politic, comentează AFP. În ultimii cinci ani, mai mult de 4.000 de cărţi au fost interzise de Ministerul Informaţiei, printre care romanul „Notre-Dame de Paris” (1831) de Victor Hugo sau „Un veac de singurătate” (1967) al columbianului Gabriel Garcia Marquez.

Toate operele literare expuse cu ocazia celei de-a 43-a ediţii a festivalului, care se va încheia la 24 noiembrie, au fost examinate de o comisie de cenzură, conform legislaţiei kuweitiene care exclude orice operă ce conţine insulte aduse islamului sau justiţiei, ameninţări la adresa siguranţei naţionale, instigări la dezordine sau acte considerate drept imorale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Rinitele alergice sezoniere afectează până la o treime din...

Polenul, dar și vegetația urbană, prin prezența plantelor alergizante (ambrozia) cresc riscul dezvoltării afecțiunilor alergice. Prevalența condițiilor alergice s-a mărit semnificativ în...

Modernizare mai scumpă pentru trei străzi din Craiova

Strada Plopului, Mesteacănului şi Trandafirului sunt trei străzi dintr-un pachet de 27 care vor fie modernizate pe acordul-cadru până la sfârșitul anului...