10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBrexit: Proiectul de acord cu UE este dezastruos pentru Scoţia, consideră premierul Nicola Sturgeon

Brexit: Proiectul de acord cu UE este dezastruos pentru Scoţia, consideră premierul Nicola Sturgeon

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a catalogat miercuri proiectul de acord cu UE privind Brexit-ul ca fiind ”devastator” pentru Scoţia deoarece ar favoriza Irlanda de Nord, informează Agerpres, citând AFP.

Nicola Sturgeon vrea ca Scoţia să rămână parte a pieţei unice europene şi a uniunii vamale după Brexit.

Proiectul de acord prevede o ”plasă de siguranţă” pentru a se evita reintroducerea unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda vecină. Această soluţie pe două niveluri ia forma unui aranjament vamal care include întregul Regat Unit şi o aliniere în materie de reglementare pentru Irlanda de Nord, a declarat o sursă europeană pentru AFP.

”Ar fi devastator pentru investiţii şi locuri de muncă în Scoţia. Acesta ar fi cel mai rău scenariu posibil”, a declarat Nicola Sturgeon, care conduce Partidul Naţional Scoţian (SNP), într-o înregistrare video postată pe contul său de Twitter.

Acordul ar putea fi respins de Parlamentul britanic, ceea ce ar lăsa deschisă posibilitatea unei ”soluţii mai bune”, inclusiv menţinerea întregului Regat Unit pe piaţa unică, a adăugat ea.

”Dacă informaţiile apărute în mass-media sunt exacte, ‘plasa de siguranţă’ ar putea avea consecinţa involuntară de a separa Irlanda de Nord de restul Regatului Unit şi de a submina grav uniunea noastră”, a spus ea.

Scoţia a votat masiv pentru rămânerea în Uniunea Europeană (63%) la referendumul din iunie 2016, însă Regatul Unit a votat în proporţie de 52% în favoarea ieşirii din blocul comunitar. Votul a avut loc la doi ani după organizarea unui referendum pentru independenţa Scoţiei, în care 55% dintre electori au ales că rămână în Regatul Unit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS