22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŢesătoarele de la un atelier din judeţul Dolj au realizat un covor oltenesc de 6 mp , dedicat Centenarului Marii Uniri.

Ţesătoarele de la un atelier din judeţul Dolj au realizat un covor oltenesc de 6 mp , dedicat Centenarului Marii Uniri.

Ţesătoarele de la atelierul ARTALASAT din judeţul Dolj, localitatea Bechet au realizat un covor oltenesc de 6 mp, dedicat Centenarului Marii Uniri. Creaţia oltencelor este prezentată în acestea zile, la Muzeul Satului din Bucureşti. Atelierul aparţine Antoanetei Nadu din localitatea Bechet, care a realizat acest model din proprie iniţiativă. Ea spune că acest covor este o operă de artă.  Culorile folosite de jur împrejur sunt roşu, galben şi albastru, în mijloc este pomul vieţii pe fondul culorii pământului – gri -, care stă deasupra hărţii României, în mijlocul căreia se află doi dansatori stilizaţi cu doi porumbei cu ramuri de măslin deasupra capului.

Covorul a fost lucrat de trei ţesătoare, care au muncit zilnic timp de trei luni.
Iar ca toată lumea să ştie ce este Centenarul şi de ce a fost ţesut acest covor, deasupra a fost scris, cu fire de lână colorată cu vopseluri naturale, 1918 – 2018. După finalizarea acestui covor, ţesătoarele din atelierul ARTALASAT s-au apucat să mai lucreze unul mai mic, tot pentru Centenar, care are în mijloc o horă cu personaje – Hora Unirii.

Tehnica de ţesut a covoarelor tradiţionale româneşti, folosită şi în atelierul ARTALASAT al Antonetei Nadu, a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, acest atelier fiind dat exemplu şi reprezentând o sursă de inspiraţie pentru Ministerul Culturii în vederea pregătirii documentaţiei.(sursa:agerpres)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS