11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCiclonul Zorbas loveşte astăzi Grecia

Ciclonul Zorbas loveşte astăzi Grecia

După furtuna Xenophon care a afectat Grecia la începutul acestei săptămâni, meteorologii prevăd un ciclon numit Zorbas, care se aşteaptă să se mute sâmbătă dinspre sud, afectând Peloponezul, Creta, Attica şi Evia de Est, precum şi o mare parte din Marea Egee, relatează site-ul greekcitytimes.com, citat de Mediafax.

Potrivit celei mai recente actualizări a meteo.gr de la Observatorul Naţional din Atena, care a anunţat în privinţa cursului aşteptat al uraganului mediteranean Medicane şi intensitatea precipitaţiilor în următoarele 48 de ore, se aşteaptă ca ochiul furtunii să ajungă sâmbătă pe ţărmurile sudice ale peninsulei Peloponez între orele 15:00 şi 18:00. Potrivit meteorologilor, vânturile din ochiul ciclonului vor ajunge la nivelul 11 pe scara Beaufort şi se preconizează că vor crea valuri de 11 metri înălţime în largul mării.

Pasagerii sunt sfătuiţi să contacteze autorităţile portuare sau agenţiile de voiaj înainte de plecare pentru a se asigura că vor avea loc călătoriile programate. Serviciul meteorologic monitorizează fenomenele şi va oferi actualizări regulate, au anunţat autorităţile. Autorităţile îndeamnă publicul să manifeste o prudenţă deosebită şi să urmeze cu atenţie instrucţiunile serviciilor de urgenţă de stat cu privire la modul de protejare împotriva furtunii.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe(MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă că Serviciul de Meteorologie grec a actualizat atenționarea de înrăutățire a vremii pentru intervalul 29 – 30 septembrie 2018. Sunt prognozate ploi și furtuni cu vânt în rafale ce vor ajunge până la 9-10 Beaufort (viteză de aproximativ 95km/h cu valuri peste 10-12m). Vor fi afectate următoarele regiuni:

  • 29 septembrie 2018 – Sudul și Estul Peloponezului, Cicladele de Vest și Creta.
  • 30 septembrie 2018 – Creta, Peloponez și sudul Cicladelor.

Potrivit MAE, detalii despre evoluția vremii se pot obține accesând portalurile:

http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/GR-Grecia.html

http://www.hnms.gr/emy/en/index_html

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879, +302106728875 și cel al Consulatului General la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Elenă: +306978996222 și cel al Consulatului General al României la Salonic: +306906479076.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS