Acasă Actualitate Doi miniştrii din executivul eleveţian au demisionat

Doi miniştrii din executivul eleveţian au demisionat

-

După demisia de la începutul săptămânii a ministrului elveţian al economiei, deţinătoarea portofoliului pentru transport şi energie şi-a anunţat şi ea demisia astăzi, punând capăt unei perioade de suspans care dura din 2017, relatează AFP.
Doris Leuthard, care este decana guvernului după 12 ani de activitate ministerială, dar care nu are decât 55 de ani, a anunţat anul trecut că va renunţa la funcţie până la sfârşitul legislaturii care se încheie la finalul lui 2019.
„A venit timpul să facem loc unor forţe noi”, a menţionat ministrul respectat de toate partidele în scrisoarea sa de demisie. După demisia lui Doris Leuthard, guvernul elveţian nu mai are în componenţă decât o singură femeie.

Anunţul politicienei democrat-creştine (PDC, centru), intervine după cel al ministrului economiei, Johann Schneider-Ammann, de 66 de ani. Politicianul liberal-radical (PLR, dreapta), care şi-a anunţat demisia marţi, va pleca şi el din funcţie la sfârşitul anului, pentru că doreşte să petreacă mai mult timp în familie şi „să fie un bunic activ”, a declarat el pentru media elveţiene în cadrul unei conferinţe de presă.

Plecarea sa nu a surprins de loc media elveţiene, care îl ironizau frecvent pe ministru, acuzându-l că aţipea de multe ori în public.
Specificitatea democraţiei elveţiene şi sistemul pluripartit le permite principalelor partide să-şi împartă cele şapte portofolii ministeriale din guvern.
Principalele partide ale ţării sunt reprezentate în guvern potrivit sistemului aşa-numit al „formulei magice”. Această ecuaţie instituită în 1959 (2 locuri PS, 2 PLR, 2 PDC şi unul UDC), a fost modificată în 2003, când UDC (Uniunea democratică de centru, dreapta populistă), care a intrat în Parlament cu 26,7% din voturi, a obţinut un loc suplimentar în Consiliul federal în detrimentul PDC.

Mariana BUTNARIU
Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.