16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlunecări de teren în Filipine: 29 de morţi şi cel puţin 60 de dispăruţi

Alunecări de teren în Filipine: 29 de morţi şi cel puţin 60 de dispăruţi

Salvatorii au recuperat 29 de cadavre în urma unei alunecări de teren masive în centrul Filipine, în timp ce cel puţin 60 de persoane sunt încă date dispărute, au anunţat vineri oficiali locali, citaţi de DPA.

Alunecarea de teren din satul Tinaan, din provincia Cebu, aflată la 573 km sud de Manila, s-a produs joi, după mai multe zile de ploi torenţiale provocate de taifunul Mangkhut, scrie Agerpres.

Cel mai puternic taifun care a lovit Filipine în acest an a provocat alunecări de teren şi inundaţii şi în nordul ţării, provocând moartea a altor 95 de oameni la nivel naţional, potrivit poliţiei.

În afara Tinaan, alţi 54 de oameni sunt daţi dispăruţi în urma alunecărilor de teren şi a altor accidente provocate de Mangkhut, conform datelor furnizate de poliţie. Salvatorii din Tinaan căutau vineri între 60 şi 67 de persoane îngropate de alunecarea de teren, potrivit lui Baltazar Tribunado Junior, un oficial din cadrul Biroului provincial pentru reducerea riscului de dezastru. El a adăugat că nouă persoane au fost salvate în urma alunecării de teren. Poliţişti, soldaţi, pompieri şi voluntari ajută în operaţiunile de salvare, a spus Garry Cabotaje, un purtătorul de cuvânt al guvernului local. „Salvatorii trebuie să fie atenţi în operaţiunile de recuperare. Mulţi dintre ei folosesc târnăcoape şi lopeţi pentru că este prea periculos să folosească echipament greu”, a declarat el pentru un canal media din Manila.

Duminică, o alunecare de teren mortală s-a produs în zona unei foste mine din oraşul Itogon, în provincia Benguet, din cauza Mangkhut, trei structuri în care localnicii se adăpostiseră fiind îngropate. Cel puţin 31 de cadavre au fost recuperate după alunecarea de teren din Itogon, iar 30 de persoane sunt date dispărute şi se crede că au murit, a precizat poliţia. Vineri, oficiali din domeniul apărării civile le-au cerut oamenilor să evacueze locul alunecării de teren din satul Ucab din Itogon, în contextul ploilor torenţiale, declanşând temeri că s-ar putea produce un alt accident. Majoritatea salvatorilor voluntari au primit şi ei ordin de evacuare, a declarat gen. Ruben Carandang, şeful regional al Biroului pentru apărare civilă. „Dacă ploaia va creşte în intensitate, nu vom mai acţiona pentru că va fi mai periculos”, a spus el.
Peste 236.000 de locuitori au fost strămutaţi de uraganul Mangkhut, care a provocat pagube în agricultură estimate la 270 de milioane de dolari, a precizat consiliul naţional pentru gestionarea dezastrelor. Filipine este lovit anual în medie de 20 de cicloane pe an, care provoacă inundaţii, alunecări de teren şi alte accidente.
Taifunul Haiyan, care a lovit ţara în noiembrie 2013, a provocat moartea a peste 6.300 de oameni şi strămutarea a peste 4 milioane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS