10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRedefinirea familiei în Constituție a trecut de Parlament

Redefinirea familiei în Constituție a trecut de Parlament

Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată marţi în plenul Senatului.

Iniţiativa cetăţenească, pentru care era necesară susţinerea a cel puţin două treimi din numărul senatorilor, a fost votată prin vot nominal, exprimându-se 107 senatori „pentru” şi 13 „contra”. Şapte senatori s-au abţinut.

Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Cu excepția USR, toate discursurile din plen au fost profund tradiționaliste, în favaorea modificării Constituției. Astfel, Titus Corlățean a menționat că în imnul României se invocă „oastea e creștină”, iar o senatoare PNL a menționat că „era digitala face ca tradițiile sa fie uitate”, dar și ”așa am văzut la mine in sat”.

Proiectul de lege va fi votat în perioada 12-13 septembrie în Senat, iar referendumul va avea loc pe 7 octombrie”, au precizat surse din PSD.Liviu Dragnea a confirmat apoi calendarul. ”Am mai vorbit despre referendum. Am dat un vot de asumare politică, de susținere a acestui obiectiv și am stabilit data pentru 7 octombrie. Mai trebuie dat votul în Senat”, a spus liderul PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS