6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedici din toată țara și din străinătate prezenți la Conferința regională de Cancer bronhopulmonar

Medici din toată țara și din străinătate prezenți la Conferința regională de Cancer bronhopulmonar

Medici din toată țara și din străinătate participă timp de două zile la cea mai mare conferință pe tema cancerului bronhopulmonar, la Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova.
Acest tip de cancer este recunoscut ca una dintre cele mai agresive forme, cu o evoluţie foarte rapidă, rata de supravieţuire la cinci ani fiind de numai 15%. Peste 75% dintre pacienți se prezintă la medic în stadiu inoperabil, șansele de supraviețuire fiind astfel foarte mici.

„Cancerul bronhopulmonar rămâne cea mai frecventă patologie malignă”

Coordonatorul științific al manifestării este șef lucr. dr. Alin Demetrian, managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova și inițiatorul primei Comisii Multidisciplinare de Patologie Toracică din regiunea Oltenia spune că scopul conferinței este de a face schimb de experiență și informații, de a îmbuntății calitatea îngrijirilor medicale.

„Ne dorim un pacient cât mai bine tratat din punct de vedere chirurgical. Suntem la ediția a-IV a. Este o implicare din ce în ce mai mare, ne propunem obiective concrete și le și îndeplinim. Avem medici din țară, dar și din străinătate. Există o mare implicare a chirurgilor și neurologilor din regiune. Scopul acestei conferințe este diseminarea ultimelor informații legate de cancerul bronhopulmonar, dar și crearea de conexiuni între specialiștii implicați în tratarea acestei boli și tratamentul mult mai bun al pacientului. Cancerul bronhopulmonar rămâne cea mai frecventă patologie malignă atât la nivelul țării cât și la nivel mondial și de aceea este nevoie de o mai mare atenție”, spune dr. Alin Demetrian.

„Medicul de familie ar trebui să aibă timp să vorbească mai mult cu pacientul”

Medicul de familie are un rol extrem de important în depistarea primelor semne ale bolii și orientarea pacientului către medicul specialist și investigațiile necesare stabilirii diagnosticului. Marea problemă este că în România nu există un program de prevenție pentru cancerul bronhopulmonar și nici fonduri alocate acestui segment.
Dr. Dalida Mosorescu – medic de familie, în Craiova spune că medicii de famile sunt sufocați de birocrație, iar timpul dedicat pacientului este limitat. Cancerul bronhopulmonar rămâne în România o provocare pentru medic și pacient.

„O provocare pentru medic pentru că simptomatologia este săracă și nespecifică, pentru că nu există un program de screening la nivel național, pentru că nu avem un marker specific, pentru că încă în România avem educație sanitară precară și pacienții ajung târziu la medic. Este o provocare pentru pacient pentru că bolnavii trebuie să accepte că au de aface cu cea mai de temut malignitate, că trebuie să își schimbe stilul de viață, în special pacientul fumător, să reducă consumul de alcool, iar alimentația trebuie să fie echilibrată. Din păcate, în România nu se alocă bani pentru prevenție. Medicul de familie ar trebui să aibă timp să vorbească mai mult cu pacientul, să îi facă o anamneză, să decopere factorii de risc. Un pacient care are în familie părinți sau bunici ce au suferit de cancer bronhopulmonar are șanse mult mai mari să dezvolte o astfel de afecțiune. Noi avem din ce în ce mai puțin timp să vorbim cu pacienții, alocăm mai mult timp hâriilor”, spune dr. Dalida Mosorescu.

„Suportul financiar ar trebui să treacă, în România, pe primul loc”

Esențială în tratarea pacientului care suferă de cancer pulmonar este constituirea unei echipe multidisciplinare, dar și stimularea medicilor.

„A apărut și în România acest concept. Această echipă mutidisciplinară funcționează în multe ambulatorii și spitale zilnic, funcționează sub sintagma TIPS (echipă, implicare, plan, suport). Suportul financiar ar trebui să treacă, în România, pe primul loc. Din păcate, pentru aceste tip de activități nu se alocă bani, suportul financiar înseamnă o plată separată a medicilor, psihologilor, specialiștilor în îngrijiri paliative. Pentru acest lucru este nevoie de programe clare. Stimularea medicului de familie se poate face tot prin finanțare. Nu se poate ca în aceea plată o per capita și per serviciu primită de la Casa de Asigurări de Sănătate să fie înghesuite în fiecare an din ce în ce mai multe activități la care nu mai putem face față, motiv pentru care mulți medici prefersă să plece să lucreze în străinătate”, adaugă dr. Dalida Mosorescu.

„Pacienții ajung, din păcate, târziu la medic”

Bronhoscopia este o procedura terapeutica prin care medicul depistează formațiunile tumorale și natura acestora. Această investigație permite doctorului să vada interiorul căilor respiratorii, cu ajutorul unui instrument subțire numit bronhoscop.
Dr. Mihai Olteanu este specialist în bronhoscopie.

„Mă ocup de confirmarea cazurilor de cancer bronhopulmonar. Bronhoscopia vede în interior formațiunile tumorale sau leziunile endobronhice. Leziunile pot fi maligne ceea ce înseamnă cancer, dar pot fi și benigne. Pacienții ajung, din păcate, târziu la medic. Trebuie să creștem aderența pacientului, dar și a medicului la genul de simptomatologie respiratorie care poate să însemne o tumoră. Medicii trebuie să fie bine informați astfel încât să trimită pacienții la specialitățile de profil atunci când sesizează probleme. Cel mai important este să existe o echipă multidisciplinară”, conchide dr. Mihai Olteanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS