Acasă Actualitate Povestea unui eşec: Theranos – startup care voia sa revoluţioneze analizele de...

Povestea unui eşec: Theranos – startup care voia sa revoluţioneze analizele de sânge se inchide

-

O firmă de testare a sângelui, ce anunţa o tehnologie revoluţionară şi care ajunsese să valoreze peste 9 miliarde de dolari în apogeul ei, lansată în urmă cu 15 ani de o tânără antreprenoare comparată la momentul respectiv cu Steve Jobs, se închide, potrivit The Wall Street Journal. Ce a dus-o în faliment, scrie startupcafe.ro.

Theranos a fost fondată în 2003 de Elizabeth Holmes care acum are 34 de ani si a fost comparată atunci cu Steva Jobs. Ideea business-ului a pornit de la frica ei de ace şi scopul a fost ca analizele de sânge să se poată face mult mai nedureros şi mai rapid. În loc de seringi şi nevoia de a extrage mult sânge de la pacient, pentru analize, Theranos a dezvoltat o tehnologie prin care susţinea că analizele se pot face pornind de la câteva picaturi de sânge luate printr-o simplă înţepatura în deget. Tehnologia folosea un „nano-container” pentru colectarea mostrelor, iar Theranos a prezentat ideea ca fiind revoluţionară. Picătura de sânge ajungea într-un mic cartuş special ce era introdus într-un aparat de citire care analiza sângele şi trimitea prin wireless rezultatele în baza de date a companiei, aceste rezultate urmând să ajungă apoi la doctorul fiecarui pacient. Cei de la Theranos mai spuneau că toată acestă procedură dura extrem de puţin, totul se făcea rapid şi puteau fi efectuate peste 30 de tipuri de analize de sânge, dintr-o singură picătură extrasă, la costuri foarte mici.

Dar în scurt timp totul s-a dus de râpă. O anchetă a Wall Street Journal arăta că Theranos ar fi furat tehnologii de la alte companii şi că nu era capabilă să facă întregul set de analize promis. Mai mult, imediat după aceste dezvăluiri, Autoritatea Americană Food and Drug Administration a anunţat că dispozitivele companiei nu au fost toate testate şi autorizate înainte de a fi folosite pe pacienţi. În urma acestor acuzaţii grave, Elizabeth Holmes a fost acuzată şi este cercetată de fraudă şi înselăciune faţă de investiorii, doctorii şi pacienţii companiei şi riscă până la 20 de ani de închisoare, potrivit BusinessInsider. În ciuda finanţărilor uriaşe obţinute de-a lungul timpului şi a faptului că a ajuns la o evaluare de peste 9 miliarde de dolari, în urma acestui scandal imens, Theranos a trebuit să renunţe treptat la aproape toţi angajaţii, să achite datorii imense creditorilor şi amenzile uriaşe primite. Aşa a ajuns azi să fie în faliment şi să nu mai poată investi niciun cent în continuarea cercetării pentru tehnlogiile proprii, care să o scoată din impas.
Compania se va inchide potrivit Wall Street Journal, care citează un email intern al firmei, în care se anunţă că cei care au rămas la conducerea Theranos intenţionează ca în următoarele luni să încerce să mai acopere din datoriile faţă de creditori din ultimele resurse rămase.

ȘTIRI VIDEO GdS