Acasă Actualitate Polonia a ajuns principalul furnizor de pantofi al României

Polonia a ajuns principalul furnizor de pantofi al României

-

Brandurile CCC, Pepco şi Reserved au urcat spectaculos pe piața românească. Polonia depășește astfel pozițiile ocupate de Italia, China și Slovacia

Polonia a ajuns anul trecut prin­ci­pa­lul furnizor de pantofi al României (după valoarea importurilor), ur­când trei locuri în clasament şi depăşind Italia, China şi Slovacia. Circa 7,7 milioane de perechi de pantofi (12% din volumul importurilor), în valoare de 140 de milioane de dolari (23% din valoare), au venit din sta­tul vecin doar în 2017, arată cel mai nou raport al WorldFootwear, citat de Mediafax.
„Importul de încălţăminte al României a crescut cu 37% doar anul trecut, reducând astfel rapid excedentul comercial al ţării. Importurile din Polonia au crescut mai rapid ca oricare altele în ultimii ani“, spun analiştii World Footwear.
România este unul dintre cei mai mari pro­ducători şi exportatori de pantofi din Europa, o piaţă cunoscută pentru încălţările de piele, de calitate, la preţuri ridicate, de circa 23 de dolari perechea. În ceea ce priveşte importurile, cea mai mare parte a pantofilor aduşi de pe alte pieţe sunt realizaţi din material textil, cauciuc sau plastic, cu un preţ mediu de nici 10 dolari.
Ascensiunea puternică a Poloniei în clasamentul importatorilor vine în contextul în care în ultimii ani numărul retailerilor din acest stat a crescut puternic, nume precum Pepco, Reserved (şi alte branduri ale grupului LPP) sau CCC punând România pe hartă cu zeci sau chiar peste o sută de magazine. Mai exact, retailul polonez prinde contur, în România fiind circa 350 de magazine şi afaceri cumulate care sar de un miliard de lei anul trecut, potrivit estimă­ri­lor ZF. Prin comparaţie, nicio companie ro­mâ­nească nu are prezenţă puternică în Polonia. Cifrele privind importurile nu indică neapărat că produsele sunt „made in Poland“, dat fiind că unele branduri aleg să îşi ducă producţia (indiferent din ce colţ al lumii) în depozitele centrale din pieţele-mamă, pentru ca apoi să le repartizeze pe pieţele unde sunt active.
În ceea ce priveşte schimburile co­mer­ciale dintre România şi Polonia, anul trecut valoarea acestora a depăşit pentru prima dată cifra de 5 miliarde de euro, însă exporturile Poloniei pe pia­ţa locală sunt duble faţă de cele ale Româ­niei în Polonia, acestea din urmă situându-se în 2017 la 1,8 miliarde de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

Cum vor tinerii craioveni să cucerească Luna

În acest week-end, la Craiova a avut loc „Space Apps Challenge 2019”, hackathon-ul organizat anual sub patronajul NASA, Agenţia Spaţială Americană. A doua ediţie...

Poliţist arestat la domiciliu

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să prelungească mandatul de arestare la domiciliu emis pe numele unui poliţist. Este vorba de un agent din cadrul IPJ Dolj.