21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Punct de vedere

Ministerul Finanțelor ne-a transmis un punct de vedere pe care îl prezentăm mai jos:

„Referitor la articolul ”Țeapa de la finanțe cu ajutorul de stat pe 2018” publicat astăzi, 29.08.2018, în ziarul Gazeta de sud, Ministerul Finanțelor Publice face următoarele precizări:

MFP implementează, din 2014, H.G. nr. 807/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie, cu modificările și completările ulterioare.

Obiectivul schemei îl reprezintă dezvoltarea regională prin sprijinirea realizării investițiilor de mare anvergură, cu importante efecte în economie, orientate spre sectoarele de activitate de vârf și nu reprezintă o schemă de minimis.

H.G. nr.807/2014 se adresează unui anumit segment al mediului de afaceri, respectiv operatorilor economici care intenționează să realizeze o investiție inițială de minimum 13,5 milioane lei (cca 3 milioane de euro) în condițiile impuse de această schemă de ajutor de stat.

Cererile de acord pentru finanțare pot fi depuse începând cu 10 septembrie 2018, urmând ca întreprinderile care au primit acordul pentru finanțare să depună cererile de plată a ajutorului de stat după realizarea totală sau parțială a cheltuielilor eligibile, dar nu mai târziu de 30 septembrie a fiecărui an.

În ceea ce privește termenele de soluționare, precizăm că Ministerul Finanţelor Publice solicită informaţii şi/sau documente pentru completarea cererii de acord pentru finanţare, în condiţiile prevăzute de H.G. nr. 807/2014, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data înregistrării cererii de acord pentru finanţare.

Termenul de soluționare a cererilor de acord pentru finanțare este de maximum 30 de zile calendaristice de la data la care întreaga documentaţie este considerată completă în sensul prevederilor prezentei scheme.

Termenul de soluționare a cererilor de plată, respectiv virarea efectivă a ajutorului de stat, este de 15 zile calendaristice de la data la care întreaga documentaţie este considerată completă în sensul prevederilor prezentei scheme și verificarea la fața locului a fost efectuată.

Referitor la demararea investiției, aceasta se poate face după depunerea cererilor de acord pentru finanțare, însă fără a obliga Ministerul Finanțelor Publice la emiterea unui acord pentru finanțare.

Menționăm faptul că, atât cererile de acord pentru finanțare cât și cererile de plată a ajutorului de stat aprobat, însoțite de documentele justificative, se transmit în format letric la Registratura generală a Ministerului Finanțelor Publice, din Bd. Libertății nr. 16, sector 5, București, menționându-se pe plic: “Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 807/2014” și nu în format electronic”.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS