11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApare o nouă categorie mijlocie la nivel mondial

Apare o nouă categorie mijlocie la nivel mondial

Comunitatea globală este în pragul unui moment istoric, în contextul în care, până în anul 2020, peste jumătate din populaţia lumii va putea fi catalogată drept „clasă mijlocie”, conform expertului Homi Kharas, de la Institutul Brookings, citat de cotidianul The Washington Post.

Homi Kharas defineşte „clasa mijlocie” ca fiind persoanele care au suficiente fonduri pentru acoperirea nevoilor de bază, precum hrană, îmbrăcăminte şi adăpost, dar le răman bani şi pentru unele produse ori servicii de lux, precum alimente de un anumit fel, o marcă de televizor, motocicletă, educaţie superioară şi îmbunătăţirea locuinţei.

Este un moment esenţial: După mii de ani în care cei mai mulţi oameni de pe planetă au fost sclavi, slugi ori au avut alt statut inferior, acum jumătate din populaţie are mijloacele financiare pentru a face mai mult decât să supravieţuiască. „Aproape că nu exista clasă de mijloc înainte de începerea Revoluţiei Industriale, în anii 1830. Erau doar membri ai familiilor regale şi ţărani. Acum, ne apropiem de a avea mai mult de jumătate din populaţie în clasa de mijloc”, afirmă Kharas.

Potrivit expertului, acum clasa de mijloc numără circa 3,7 miliarde de oameni, reprezentând circa 48% din totalul populaţiei planetei. Aproximativ 190 de milioane de oameni sunt „superbogaţi” (2,5% din populaţia globală).

Conform modelului prezentat de Homi Kharas, în clasa de mijloc pot fi încadrate persoanele care câştigă între 11 şi 110 dolari pe zi, adică între 4.000 şi 40.000 de dolari anual.

În Statele Unite ale Americii, valoarea medie a venitului este de 59.000 de dolari pe an. „Americanii trăiesc dificultatea de a-şi da seama că, în SUA, clasa de mijloc este, din perspectivă mondială, la un nivel ridicat”, explică Anna Rosling Rönnlund, fondatoarea proiectului Dollar Street.

În ultimii ani, cele mai multe persoane care încep să se încadreze în noua clasă mijlocie sunt în principal din China şi India, dar şi din Thailanda şi Vietnam.

Potrivit unui grafic prezentat de cotidianul The Washington Post, în România doar 1% dintre cetăţeni pot fi încadraţi în clasa mijlocie la nivel mondial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS